Szerző: Koi Tamás

2012. június 15. 12:35

Nokia Lumia 610 - csatár a pályán

A Nokia és a Windows Phone neve mostanra szinte eggyé forrt, a finoman szólva is nehézségekkel küzdő finn óriás és a nem kevéssé nagy szoftvercég párosának most már aztán igazán szüksége lenne a tömegek elismerésére. A Lumia 610-nél pedig semminek nem volt nagyobb esélye arra, hogy meghozza ezt az elismerést.

A Nokia a Windows Phone-ra épülő Lumia termékvonal tavalyi bemutatása során egy felső-középkategóriás és egy középkategóriás okostelefonnal állt ki a nagyérdemű elé. A két tavalyi újdonság közül az olcsóbbik modell, a Lumia 710 méltatlanul kevés figyelmet kapott - a telefon a vele egy időben debütált Lumia 800 mellett kifejezetten esetlennek tűnt, olcsónak pedig nem volt elég olcsó ahhoz, hogy meghozza a tömegek kedvét a Windows Phone-hoz. Most itt a Lumia 610, ami szép is, kellően olcsó is, ezzel a játékossal most már tényleg gólt lőhet a Nokia és a Microsoft párosa.

Gólhelyzet

A sorozat belépőszintű tagjának az operációs rendszert leszámítva jóformán semmilyen közös vonása nincs az egymásra sokkal jobban emlékeztető Lumia 800-as és 900-as típusokkal. A felépítés sokkal inkább a hagyományos formákat követi, a készülék hátlapja - mely a telefon előlapjára is átnyúlik - is levehető, ez egyébként a célcsoport legnagyobb örömére a legkülönfélébb színekben érhető el és könnyedén cserélhető is. Adott még a krómozott keret, mely nem minden telefonnál működik jól, a Lumia 610-en viszont kifejezetten jól mutat a hátlappal együtt.

A Nokia legolcsóbb windowsos mobilja jóval barátságosabb és kézbe simulóbb megoldás, mint a szögletesebb és otrombább Lumia 710, bár mindez nyilván szubjektív szempontok szerint értendő. Az viszont már nem, hogy a készülék kifejezetten jól össze van rakva, nem tudnánk egy igazán gyenge pontját sem említeni a burkolatnak, más gyártóknál előfordul, hogy a prémium kategóriába pozicionált modelleknél nincs ilyen anyag- és összeszerelési minőség.

A telefon összes hardvergombja a króm keretbe simul, a Lumia 710-zel ellentétben a kijelző alatti vezérlógombok is érintéssel működnek, kijelenthető tehát, hogy a Lumia 610 összességében a dizájnon próbálja behozni azt a hátrányt, amit a gyengébb felépítésű hardver takar. Bölcs döntés a Nokia részéről, a célcsoportot ugyanis vélhetően a legkevésbé sem fogja érdekelni, hogy a nyomtatott áramköri lapra milyen processzor és mennyi memória lett forrasztva.

CPU, RAM? Kit érdekel?

Számunkra azért ez sem teljesen mellékes szempont, annál is inkább, mivel a Lumia 610 ezen a téren elég erőteljes hendikeppel indul, még a nyers hardverteljesítmény tekintetében (legalábbis az androidos erőgépekhez hasonlítva) gyenge eresztésnek számító windowsos okostelefonok mezőnyében is abszolúte sereghajtó: Az eddigi kombinációkhoz (1,4 GHz-es, egymagos CPU, 512 MB rendszermemória) képest a Snapdragon MSM7227A processzor órajele csupán 800 MHz, a rendszermemória mérete pedig mindössze 256 MB. A Lumia 610 esélyeinek latolgatása kapcsán a legfontosabb kérdés, hogy ez a hardver hogyan képes megbirkózni a többi készüléken teljesen gördülékeny rendszerfelülettel.

Mielőtt azonban erre rátérnénk, a telefon egy másik, lényeges hardvereleméről, a kijelzőről is muszáj néhány szót ejteni. A képátlót és a kijelző felbontását tekintve itt sincs eltérés a korábbi modellekhez képest, vagyis a Lumia 610 éppúgy 3,7 hüvelyken jelenít meg 480x800 pixelt, mint a Lumia 800, ami ebben az árkategóriában teljes mértékben megfelel az elvárásoknak, nem úgy, mint a Lumia 800-nál. Nincs viszont AMOLED, helyette van kapacitív TFT, ami egyrészt messze nem ad olyan kontrasztos képet, mint a drágábbik Lumia gyönyörű kijelzője, másrészt helyenként kisebb-nagyobb mértékben zavaró fénybeszűrődésekkel is meg kell barátkozni - de ez ebben a kategóriában ismételten csak elfogadható jelenség.

Szerencsére a Lumia 610 a bekapcsolása után gyakorlatilag minden, a teljesítménnyel kapcsolatos aggályt azonnal eloszlat. A 800 MHz-es processzor meglepően jól teljesít a Windows Phone Tango alatt, a Metro interfész használata közben jóformán észre sem lehet venni, hogy egy a megszokotthoz képest jelentősen gyengébb teljesítményű hardver hajtja meg a rendszert. A memória és a nyers erő hiánya kis túlzással egészen addig nem is érezhető, amíg nem látogatunk el a Marketplace-re.

A Microsoft szerint a 256 MB memóriával ellátott Lumia 610 (és minden más, hasonlóan felszerelt windowsos okostelefon) a piactéren található alkalmazások 95 százalékát képes futtatni, kevesebb memória ide- gyengébb processzor oda. Ez ma nagyjából 95 ezer appot jelent, ami még így is tekintélyes mennyiség, bár a Google Play store és az App Store hatalmas választékához nehezen mérhető.

Öt százalék a világ

A maradék öt százalékban van azért néhány elég fájó hiányosság is, ezek egyike közmegegyezés szerint a Skype, melyet már csak azért sem lehetne videochatre használni a Lumia 610-en, mert a telefonnak nincs előlapi kamerája. A másik az Angry Birds, amivel viszont már hatalmas ziccert hagyott ki a Microsoft és a Nokia. Lehet a Rovio játékát túlértékeltnek tekinteni, de a célcsoport bizonyára másként vélekedik erről, ezzel együtt sem vagyunk biztosak benne, hogy nem készül már egy speciális, kevesebb memóriával is beérő kiadása a játéknak a szoftvercégnél. Ennél egyébként talán csak az lett volna banálisabb hiba, ha a Facebook alkalmazás (amit egyébként szintén utólag kell telepíteni) nem indul el a legkisebb Lumián.

A telefonba integrált szolgáltatásoknál és alkalmazásoknál a hardver teljesítménye szerencsére kevés kompromisszumra készteti a vásárlót. Az Internet Explorer alig lassabb, mint a drágább windowsos modelleken, az oldalak scrollozása folyamatos, elforgatásnál a böngésző gyorsan újrarendereli az oldalt. A zoomolás is kellően gyors, összességében a Lumia 610 ezen a fontos területen elvárások felett teljesít. Fontos, hogy a Lumia 610-en éppúgy megtalálható a Nokia autós és gyalogos navigációja, mint a drágább típusokon, itt azonban nincs digitális iránytű, így a programok nem teljesen ugyanazt az élményt nyújtják.

Példakép - kattintásra megnő

A gyengébb hardver a képrögzítő- és kameramodul képességeire is rányomja valamelyest a bélyegét. Az 5 megapixeles érzékelővel ellátott kameramodullal nem készíthetők például panorámafotók, illetve a videofelvétel is legfeljebb VGA felbontásban lehetséges. Ezektől a hiányosságoktól eltekintve a Lumia 610 kamerája a kategóriájában megszokott, átlagos teljesítményt hozza, helyenként némi kontraszt- és színegyensúly-korrekció azért ráfér a végeredményre, de ez a legjobbakkal is előfordul.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Az átlagosnál kisebb teljesítményű hardvernek azért nem csak hátrányai vannak: az 1300 mAh-s kapacitású akkumulátor a Lumia 610-ben értelemszerűen tovább húzza, mint a 710-ben (a két mobil ugyanazt az akkumulátort használja). A telefon több mint két napig képes üzemelni anélkül, hogy töltőre kéne rakni, ami ma, a noteszgépek üzemidejéhez korreláló rendelkezésre állás idején igazán nagy attrakciónak számít.

Az ígéret szép szó...

A Lumia 610 összességében minden tekintetben kellemes meglepetést okozó okostelefon, olyan megoldás, amivel a középszegmensben sajnos ma egyre ritkábban találkozunk. A telefon nem ígér többet annál, amire valójában is képes, és bár vannak hiányosságai, ezek egyáltalán nem ordító hiányosságok, illetve a célközönség képes velük együtt élni (az egyetlen fájó pontot számukra alighanem az Angry Birds nélkülözése fogja jelenteni).

A Nokiának ezzel a telefonnal talán sikerül végre elérnie azt, amit eddig egyetlen gyártó sem tudott megvalósítani: a Windows Phone-nal betörni a tömegpiacra, abba a szegmensbe, amit eddig kizárólag az Android uralt és aminek a Google operációs rendszere köszönheti óriási népszerűségét. A Lumia 610 60-70 ezer forintos listaára ugyan ma még az 50 ezer forintos lélektani határ felett húzódik, de meggyőződésünk, hogy ez nem sokáig lesz így.

Annál is inkább, mivel a Lumia 610 legerősebb ellenfele az a Lumia 710, amit tavaly októberben mutattak be, és ami nagyjából tízezer forintos többletért cserébe jóval nagyobb teljesítményt kínál. Egy pillanatig sem kétséges azonban, hogy a Lumia 610 nagyobb testvérével összehasonlítva szebb jövő előtt áll, legalábbis ami az eladott darabszámot illeti.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról