szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Androidos telefonokon futó digitális adóvevő szolgáltatást indít hamarosan a PTTSystems. Az okosmobilok képességeit és a push-to-talk technológia előnyeit egyesítő szolgáltatás főleg több személyt mozgató vállalatoknak lesz érdekes.

Az új, androidos ptt (push-to-talk) alkalmazás hatékonyabbá teheti a csapatirányítást olyan vállalkozások esetében, ahol az alkalmazottak folyamatosan mozgásban, úton vannak, például taxi- és futárszolgálatok, fuvarozók, közlekedési vállalatok, biztonsági szolgálatok vagy cégek értékesítési munkatársai.

A PTTSystems már meglévő, walkie-talkie jellegű rendszerét az okostelefonok előnyeivel bővítette ki, a szolgáltatás újszerűsége is ebben áll. A cég közlése szerint a rendszer fő funkciója a távoli csoportirányítás, ahol egy csoport tagjai GPS pozíciójuk alapján hang- vagy szövegalapú utasítások küldésével a legésszerűbben rendelhetők hozzá egy feladat elvégzéséhez. Például egy taxivállalatnál az adott pillanatban a megrendelő címéhez legközelebb tartózkodó kollégát küldheti a diszpécser az utas felvételére, mivel a GPS-koordináták segítségével be tudja azonosítani a taxisok tartózkodási helyét, amit a rendszer egy térképen megmutat. A csapattagok között elhangzó kommunikációt a rendszer rögzíti, amely azonnal visszahallgatható vagy visszaolvasható.

A csoporttagok egymás között hangban vagy szöveges üzenetek küldésével kommunikálnak. Látható az is, ki elfoglalt, valamint az egyes csoporttagok pozíciója a térképen. Egyetlen gombnyomással lehetséges azonnali üzenetváltás egyes tagok között vagy a teljes csoport irányába. A hangüzenetek azonnal a kihangosítóra kerülnek, tehát nincs szükség a „hívás fogadására”.

A biztonsági és munkatárs-védelem funkció a készülék beépített gyorsulás-érzékelőjét használja a balesetek érzékelésére. Nagy gyorsulás és hirtelen lassulás érzékelése esetén – például ha valaki 5 percen keresztül nem mozdul – a program figyelmezteteti a potenciális balesetre a csoport többi tagját. A bajba jutott munkatárs helyzete meghatározható a GPS-koordináták alapján, így azonnal megkezdhető a mentés.

A mobil kliens telepíthető Andorid rendszerű telefonokra és tabletekre, illetve kompatibilis a régebbi Nokia telefonokkal. Az alkalmazás a háttérben fut tovább akkor is, amikor a telefon egyéb funkcióit használják.