szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az Egyesült Államokban a Spotify elérhetetlenné tette a zenéket, amelyek a fehér felsőbbrendűséget hirdetik, és folyamatosan kutatnak az ilyen tartalmak után.

A Digital Music News közölt a napokban egy listát 37 együttesről, amelyek számai annak ellenére is elérhetők a Spotify amerikai felhasználói számára, hogy zenéik a fehér felsőbbrendűséget hirdetik. A világ legnépszerűbb streaming szolgáltatása erre reagált is: az Egyesült Államokban elérhetetlenné tette a listázott zenék többségét – számolt be a BBC.

A Spotify azóta is folyamatosan vizsgálja az archívumát, és fenntartja, hogy további együttesek számait is letiltja. Faji, vallási vagy szexuális beállítottság alapján senki sem kelthet gyűlöletet mások ellen, az ilyen tartalmak illegálisnak számítanak – áll a Spotify közleményében. Megjegyezzük: az érintett zenék a világ többi táján elérhetőek, arra pedig nincs magyarázat, máshol miért maradhattak ezek a zenék.

Mindez annak ellenére is fontos ügy, hogy a blokkolt együtteseket alig hallgatták az USA-ban, hiszen a charlottesville-i szélsőjobboldali tüntetés halálos áldozatot követelt, így rendkívüli állapotot hirdettek ki a helyszínen.

Az internetes szolgáltatásoknak a Daily Stormer tartalmaira is reagálni kellett a tragédiába torkolló tüntetés után. A náci Der Stürmer propagandalap mintájára készült oldal támogatta a tüntetést, így az oldalt először a Google kezdte el blokkolni, majd a Facebook is tiltani kezdte a neonáci oldalra mutató linkeket. A weboldal a sötét webre költözött, majd egy orosz domainen talált menedéket, de ezt is megszüntették, és az oldal biztonságát garantáló cég is megszüntette a támogatását.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.