A Google algoritmusa eltünteti a vízjelet

A tartalomgyárosok ott hibáznak, hogy ugyanazt a vízjelet alkalmazzák az összes képükön. A keresőóriás kutatói ezt kihasználva távolítják el a védelmet.

Nagyon kellemetlenül érezhetik most magukat a stock fotókat árusító oldalak, a Google kutatói ugyanis kidolgoztak egy algoritmust, ami nyomtalanul távolítja el a vízjeleket a képekről. A dolog teljesen automatikusan működik, a leírás szerint villámgyorsan.


(forrás: Google) [+]

A profi fotósok és a képgyűjtő oldalak egyaránt előszeretettel használnak vízjelet a képeik védelmében, így meg lehet akadályozni azt, hogy mások sajátjukként adják el az alkotásokat. A Google-nél azonban találtak egy hibaforrást, amit kihasználva a vízjelek láthatóságát képesek teljesen nullára csökkenteni.

A kutya ott van elásva, hogy a szolgáltatók jellemzően ugyanazt a vízjelet pakolják rá a képekre, akár több milliós darabszámban. Az algoritmus végigelemzi a tartalmakat, az ismétlődést pedig feljegyzi. Így eredményként kap egy képet, amin kizárólag a vízjel szerepel. Ezzel az információval már "helyre lehet állítani a képet". A megoldás természetesen csak azokban az esetekben működik megbízhatóan, ha áttetsző vízjeleket használnak. Egyébként a szoftvernek tippelnie kell a mögöttes tartalomra, ez viszont apró részletek elvesztéséhez vezet.

Ha nem statikus a vízjelek elrendezése az összes képen, az algoritmus bajban van
Ha nem statikus a vízjelek elrendezése az összes képen, az algoritmus bajban van (forrás: Google) [+]

Mivel a Google célja ezzel nem a stockfotós oldalak ellehetetlenítése volt, egyből megoldást is kínálnak a saját fejlesztésű "fegyverük" ellen: bármilyen kicsi változtatás elég, akár a vízjel elhelyezését, akár átlátszóságát, akár formáját illetően ahhoz, hogy az algoritmus munkáját megnehezítsük. A javaslat szerint véletlenszerű elrendezést és méretet, illetve a többi változó variálását alkalmazva védhetőek maradnak a képek.

Azóta történt

Előzmények