szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Dallamsüketség, botfülűség, idegen szóval amúzia. Sokan szenvednek ebben a hallással kapcsolatos eltérésben, és egy teszttel kiderítheti, hogy ön is közéjük tartozik-e.

Azt hihetnénk, hogy a rossz zenei hallással élőknek legfeljebb a muzsika jelenthet gondot, azonban a kutatások kimutatták, hogy az ilyen embereknek akár a beszéd érzelmi töltetének felismerésével is gondjuk lehet. A dallamsüketek (amúziások) 20 százalékkal rosszabbul ismerik fel, hogy a beszéd milyen érzelmeket tartalmaz, hiszen ez a hangmagasság változásával függ össze. Ebben az eltérésben a népesség mintegy négy százaléka szenved, és egy teszttel kiderítheti, ön is közéjük tartozik-e.

A tesztet ezen az oldalon találhatja. Érdemes fejhallgatót használni, és a fülnek kellemes erejűre állítani a hangszórót, ezt a Test Sound gomb megnyomása után ellenőrizhetjük is. A tesztet a Start gombra kattintva indíthatjuk. Három részből fog állni, és minden rész előtt egy mintán kipróbálhatjuk, miről is van szó, illetve még a teszt előtt meg kell válaszolnunk azt a kérdést, hogy játszunk-e valamilyen hangszeren.

Tone Deaf Test

Az első körben azt kell eldöntenünk két hangról, hogy azok azonosak (same) vagy különbözőek-e (different). 12-szer végezhetjük el az összehasonlítást, majd jön a második kör, amelyben – ugyancsak 12-szer – azt kell megmondanunk, hogy egy hang emelkedő vagy mélyülő. Végül két hang közül azt kell eldönteni, hogy a második (B) magasabb-e (higher) az elsőnél (A) vagy alacsonyabb (lower).

Ezután már kapjuk is a kiértékelést, amit azért nem kell véresen komolyan venni, ugyanis nem orvosi kiértékelésről van szó, ráadásul jó hír, hogy a zenei hallás trenírozható, javítható.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.