szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Nano nevű eszközt egy gödöllői startup cég készítette. Képes egy egész család napi vízszükségletét megtisztítani.

Néhány nappal ezelőtt indult útjára az az Indiegogo-kampány, aminek több szempontból is drukkolhatunk. Amellett, hogy egy energiatakarékos és környezetkímélő otthoni vízadagolóra lehet előrendeléseket leadni, számunkra külön érdekesség, mert egy magyar fejlesztésről van szó.

A Q&C Nano nevű vízadagoló a mögötte álló gödöllői startup ígérete szerint jóval hatékonyabb, mint az eddig használt rendszerek. A készülék pont úgy néz ki, mint egy kapszulás kávéfőző, azzal a különbséggel, hogy nem kávé folyik belőle, hanem egy komplett család egynapi vízadagját képes megtisztítani.

QandC Nano

A szerkezetből naponta 36 liter tisztított víz nyerhető ki, a szűrője összesen 5700 liter víz tisztításához használható. A Nano wifin és Bluetooth-on keresztül képes kommunikálni az okostelefonnal, amelyre értesítés érkezik, ha a szűrő megérett a cserére.

A készülék tetején található érintőkijelző segítségével megadhatjuk, hogy hideg, szobahőmérsékletű vagy meleg vizet szeretnénk, valamint azt is, hogy mennyire legyen hideg/meleg az a bizonyos hideg/meleg.

A Nano nemcsak az otthoni víztisztítást egyszerűsíti le – jelenleg a legtöbb szerkezetet telepíteni kell –, de a környezetet is kíméli, használatának velejárója ugyanis, hogy kevesebb palackozott vízre van szükség. (A startup ráadásul a bevétel egy részét a WWF-nek adja, ezzel kötelezve el magát még inkább a környezetvédelem mellett.)

A készülékre néhány nap leforgása alatt több mint 23 ezer dollár, valamivel több mint 6 millió forint összegben érkezett már előrendelés. A Q&C Nanóra a leggyorsabbak 449 dolláros áron, plusz 19 dollárnyi szállítási költséggel, azaz 118 ezer forintért csaphatnak le az Indiegogón.

Különösen érdekes ez most, amikor sok itthon is kapható ásványvízről kiderült: tele van apró műanyagdarabokkal.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.