szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Mint a rétestészta, úgy húzódik az Apple és a Samsung vitája, amelynek a tétje komoly: egymilliárd dollár.

A Bloomberg jelentése szerint körülbelül egymilliárd dollár kártérítést követel az Apple a Samsungtól öt szabadalmának megsértése miatt. Az ötből három kifejezetten a dizájnnal kapcsolatos. Ami meglepő, a Samsung nem vitatja a szabadalomsértést, azonban „csak” 28 millió dollárt lenne hajlandó fizetni.

Az ügy amúgy nem új keletű, több évre nyúlik vissza (legendás a két nagy cég pereskedési kedve), még 2012-ben ítéltek meg első fokon 1,05 milliárd dollárnyi kártérítést az Apple-nek a Samsungtól. Az Apple ügyvédje szerint a Samsung legalább 3,3 milliárd dollárnyi bevételt és egymilliárd dollárnyi nyereséget ért el több millió olyan telefon eladásából, amelyek sértik az Apple formatervezési szabadalmát.

Az ügy most magasabb szintre került, és a Samsung szerint nem lehet a nyereséget csupán formai tényezőkkel magyarázni, hiszen az a telefon egészéből származik. A dél-koreai cég ügyvédje szerint a kártérítést egyedi összetevőkre kell korlátozni, ezért is fizetnének kevesebbet. Az ügy tehát újra a bíróság (Kalifornia, San Jose) kezében van, de állítólag nem várható gyors ítélet.

Ha szeretné érteni az ügy hátterét, itt találja rövid összefoglalónkat: Apple vs. Samsung – az 1 milliárd dolláros kártérítés és ami mögötte van.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.