szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Egy levegőben megtankolt repülőgép látványa mindig különleges látvány. De még érdekesebb a jelenet, ha egy tankergépbe töltenek át üzemanyagot egy másikból.

A Boeing által gyártott KC-46 Pegasus a tankergépek új generációjaként idén, vagy legkésőbb jövő év elején áll majd szolgálatba. Az amerikai légierő mellett már a japán hadsereg is leadta a rendelését. Hogy miért dönt majd várhatóan több ország is a kiöregedő KC-135 Stratotankerek KC-46-osra váltása mellett, arra egy érthető érvet láthatunk a Boeing korábbi videóján: az egyik KC-46-osból töltenek át üzemanyagot a másikba. Percenként 4500 litert, összesen több mint 66 ezer litert.

Boeing

A 3 óra 48 percen át tartó repülés után mindkét tankergép rendben leszállt a repülőgépgyártó seattle-i tesztbázisán. A Boeing legutóbb, április végén közölt adatai szerint a KC-46-os gépek a különféle tesztelések során eddig már több mint 2900 lerepült órát teljesítettek.

A tesztek során korábban az is kiderült már, hogy egy F-18-as vadászrepülőt is gond nélkül után tudnak tölteni a levegőben.

Boeing

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, kövesse a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.