Nemzetközi mobilfotós kiállítás nyílt az Akvárium Klubban

forrás: Kütyü Magazin - 2018. szeptember 18.

Első alkalommal nyílt kizárólag mobiltelefonnal készült fotókat bemutató kiállítás Budapesten. A Huawei Mobilfotó Kiállításon a vállalat 20 európai országban megrendezett okostelefonos fotóversenye, a Next Image legjobb alkotásai mellett neves magyar fotográfusok munkáit is megtekinthetik az érdeklődők. Az amatőr és profi fotósok képeit egyaránt felvonultató kiállítás anyagában helyet kapott Pávó Réka „Art & Leukemia” című Grand Prix-díjas alkotása, valamint a verseny 6 kategóriájának díjnyertes fényképei is. A kiállítás 2018. szeptember 18. és október 1. között ingyenesen megtekinthető az Akvárium Klubban.

 
Az okostelefonos fotózás előtt tiszteleg a Huawei kiállítása. A vállalat két héten keresztül enged betekintést a mobilfotózás világába az augusztus végén lezárult Next Image Mobile Photography Contest legjobb alkotásait bemutató tárlaton. 
„A technológiai fejlődés ma már lehetővé teszi azt, hogy okostelefonnal is kiváló minőségi fotók készüljenek. Olyan minőségű fotók, amelyekről néhány éve még nem is álmodtunk, és amelyeket egy kiállításon is érdemes bemutatni. ” – mondta Nagy Ivett. A Huawei Technologies Hungary marketing igazgatója hozzátette, az okostelefonok ma már kulcsszerepet játszanak a fotózásban; a világon percenként 3 millió kép készül, ezek 90 százaléka okostelefonnal.
 
A vállalat a nagy múltú természetfotós magazinnal, a National Geographic-kal együtt hívta életre közép-kelet-európai mobilfotós megmérettetését, melyre összesen 67 610 fényképet küldtek be az amatőr és profi versenyzők.  A 20 résztvevő ország közül Litvánia és Lengyelország után Magyarországról érkezett a legtöbb nevezés, a fotókat pedig World Press Photo- és Pulitzer-díjas fotográfusokból álló zsűri bírálta el. „Igazi büszkeség számunkra, hogy a zsűri szakmai nagydíját egy magyar lány, Pávó Réka nyerte el.” – tette hozzá Nagy Ivett.
 
A kiállítás a nemzetközi mobilfotós verseny 6 kategóriájának (Portré; Éjszakai fotó; Életképek; Utazás; Természet és Story Board) legjobb képei és Pávó Réka Grand Prix-díjas, Art &Leukemia című portréja mellett többszörösen díjazott magyar fotográfusok - Pályi Zsófia, Bődey János és Schild Tamás - Huawei P20 Pro-val készített munkáit is bemutatja majd.
 
A Huawei Mobilfotó Kiállítás szeptember 18-ától október 1-ig várja az érdeklődőket. A képek a tárlat teljes időtartama alatt ingyenesen megtekinthetők az Akvárium Klubban.
 
 
A magyar alkotók portréi:
 
Bődey János
1977-ben született Zalaegerszegen. Előbb a Külkereskedelmi Főiskolán, majd a Közgazdaságtudományi Egyetem Társadalomtudományi karán szerzett diplomát. Tizenhárom évig az üzleti életben dolgozott, majd pályát módosított. 2010-től a hvg.hu gyakornokaként dolgozott másodállásban, 2013 februárja óta pedig az Index.hu fotóriportere. 2013 és 2018 között a Magyar Sajtófotó pályázaton 7 díjat nyert, Hír, Művészet, Társadalom ábrázolás egyedi, valamint Képriport, Emberábrázolás, Sport és Művészet sorozat kategóriákban. 2017-től a Magyar Újságírók Országos Szövetsége fotóriporter képzésének óraadója.
 
Pályi Zsófia
Fotográfusként végzett a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemen, MA diplomáját pedig az ELTE BTK kommunikáció-portugál szakán szerezte meg. Időközben kilenc éven át dolgozott az Origo internetes újságnak. Ma már többnyire magazinoknak készít fényképeket. Megbízói között számos nemzetközi lap és neves intézmények, cégek szerepelnek; úgy mint a New York Times magazin, a CNN Photo Blog, az Al Jazeera, Marie Claire, a Nők Lapja, a Magyar Állami Operaház vagy a Művészetek Palotája.
Háromszor is elnyerte a Pécsi József Fotóművészeti Ösztöndíjat, és számos díjat nyert a Magyar Sajtófotó pályázaton. 2017-ben elnyerte a Hemző Károly-díjat. Balaton című sorozata Coeup de Coeur ANI jelölést kapott 2014-ben a Perpignan fotó fesztiválon; 2015-ben pedig finalista lett a LensCulture Portrait Awards versenyen, az amerikai National Geographic Magazin is bemutatta oldalán a fotóesszét. Kedveli a személyes hangvételű képriportokat, a portré műfaját, a dokumentarista fotográfiát és a művészetet. 
 
Schild Tamás
Fotográfusi pályafutását 2008-ban kezdte. A Magyar Sajtófotó Pályázaton a Művészet és a Portrésorozat kategória díjazottja. Több nemzetközi díjat nyert. (KLPA, IPA, PX3) A magyarországi cigányságot, a cigány lét hétköznapjait bemutató portréi számos jelentős hazai és nemzetközi kollektív kiállításon szerepeltek.  Többek között a Balassi Intézet, az Európai Bizottság és az Európai Parlament, illetve Aarhus, Európa 2017 évi Kulturális Fővárosa rendezett önálló kiállítást képeiből. Témái az emberi méltóság, esendőség, mulandóság.
 
Vissza