Adatlopás a Pentagonnál

Az adatok egy alvállalkozótól kerültek ki, ám ez semmit nem enyhít a probléma súlyosságán. A vizsgálat még folyik, a hibázó céget sem nevezték meg.

Az Egyesült Államok Védelmi Minisztériuma, a Pentagon pénteken hivatalosan is elismerte, hogy egy harmadik felet ért hackertámadás során adatvesztést szenvedtek el, ugyanis a támadók körülbelül 30 ezer katona és civil személyes, illetve hitelkártyaadatait is megszerezték. Ugyanakkor – teszik hozzá – védett, szigorúan bizalmas adatokhoz nem jutottak hozzá a behatolók.

A történteket tárgyalva az AP hírügynökség idéz egy névtelenséget kérő állami alkalmazottat, aki ezt a 30 ezres számot adta meg, de azt is elmondta, hogy a vizsgálat még folyik, elképzelhető az is, hogy az adatvesztés kisebb mértékű. Nem sokkal később hasonlóan nyilatkozott Joseph Buccino alezredes, a Pentagon szóvivője is, aki szintén elmondta, hogy még nyomoznak, még nem tudják megmondani mekkora a kár, és a támadók kiléte sem ismert egyelőre. De arra is felhívta a figyelmet, hogy a támadás áldozatául esett alvállalkozás minimális szolgáltatást nyújtott, kiterjedt adatvesztésről semmiképp nem lehet szó.

A támadást nemrég fedezték fel, a minisztérium október 4-én értesült róla, de azt nem tudják, hogy korábban mennyi ideig volt nyitva a rés, mennyi ideig használhatták ki.

A feltehetően érintetteket értesítették, és megtették az ilyenkor szokásos óvintézkedéseket, illetve megkezdték a szerződött partnerrel kötött szerződés felülvizsgálatát.

Mindez különösen rosszul jött most a minisztérium számára, mivel pár napja adtak ki szakértők egy olyan jelentést, mely arra mutat rá, hogy tesztjeik szerint a Pentagon egyes rendszerei – köztük kritikus rendszerek is – katasztrofális biztonsági állapotban vannak, elemi hibákat vétenek a gondozóik.

Azóta történt

Előzmények