Szerző: Habók Lilla

2019. január 15. 11:00

460 ezer dollárral támogatták 2018-ban a Tort a felhasználói

Egyre több összeget sikerül a Tor Projectnek közösségi finanszírozásból begyűjteni a 2015-ös kezdeti időszak óta. Az adatbiztonságot szem előtt tartó hálózat fejlesztői szeretnék, ha az amerikai kormánytámogatás helyett minél szélesebb körből érkeznének az adományok.

A korábbi évekhez viszonyítva rekord összegű támogatást sikerült begyűjtenie saját felhasználóitól az internet biztonságos elérését támogató, nyílt forrású Tor Projectnek - írja a Tor blogbejegyzése. A kezdeményezés egyik legfőbb célkitűzése a bevételi források színesítése volt, amellyel függetlenedni tud az Egyesült Államok kormányának támogatásától. Ennek értelmében nagy sikernek számít, hogy a projekt 2018-ban 460 ezer dollárt kalapozott össze egyéni adományozóktól, miközben egy évvel ezelőtt még csak 400 ezer dollárra rúgott ez az összeg.

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra?

Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra? Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

A felajánlások elég nagy részét az internetes megfigyelés megakadályozására hivatott projekt az év végi adománygyűjtő kampányának köszönheti, amelynek keretében a Mozilla minden felajánlott összeget megduplázott. Egy további névtelen adományozó pedig szintén felajánlotta, hogy minden első alkalommal adakozó összegét megduplázza (20 ezer dolláros keretösszegig) - így például egy 25 dolláros adomány 75 dollárral ért fel. Végül a 20 napos kampány 97 ezer dollárt jelentett a Tornak, több mint 2 ezer felhasználó felajánlása alapján. Összességében 2018-ban a Tor támogatásai 115 országból érkeztek, ami valóban az Amerikai-központú támogatási rendszertől való függetlenedés irányába mutat.

Bár a kezdeményezés számára továbbra sem az egyéni adományok jelentik a legfőbb bevételi forrást, hiszen a legutóbb közölt pénzügyi eredmények alapján 2017-ben például 4,13 millió dollár volt a Tor Project teljes bevétele. Ezen belül viszont már jól látható, hogy míg az amerikai kormány 2015-ben a pénzügyi támogatás 80-90 százalékát adta, addig 2017-ben már kevesebb mint a teljes támogatás felét - adakozott például a National Science Foundation szövetségi szervezet (548 ezer dollár), a SRI International kutatóközpont (636 ezer dollár) vagy az internet szabadságát támogató Open Technology Fund (798 ezer dollár). Az amerikai kormányon kívül további nagyobb adományok pedig a svéd kormánytól (595 ezer dollár), a Mozillától (520 ezer dollár) és a DuckDuckGo internetes keresőtől (25 ezer dollár) érkeztek - utóbbi a Tor böngésző alapértelmezett keresője.

tor_adomanyok_2017

Tor bevételek teljes összege 2007-2017 (ábra: TechCrunch)

A függetlenedés és az egyéni adományok többek azért fontosak, hogy ezáltal az erőforrásokat a projekt fejlesztői könnyedén a szerintük fontos eseményekre összpontosítsák, és szükség esetén bármikor átrendezhessék a prioritásokat - írta Isabela Bagueros, ügyvezető igazgató egy bejegyzésben. A felajánlásoknak köszönhető többek közt a Tor hálózatának fejlesztésén kívül az androidos Tor böngésző elindítása egyelőre Alpha változatban és a TorBrowser 8.0 változatának elindítása is. A fő szolgáltatásokon kívül még a Tor Project sok más szolgáltatás fejlesztésében is részt vesz, amelyhez szintén szükségesek az adományok.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról