Gocomma 720p kültéri éjjellátó WiFi kamera teszt - Fő a biztonság!

2019. január 16. 08:03 - nezdmitrendelszblog

gocomma_wifi_kamera.jpg

Egy olyan termék, amit már nagyon hiányoltam. Hogy egy olyan kültéri biztonsági kamerát találjak, amit könnyű kiépíteni, éjjellátó és még a mobiltelefonon is láthatom a kamera által látott képet.

Gocomma termékekből már megfordult nálunk pár darab. Kipróbáltuk a SATA, IDE USB elosztójukat, a mobiltelefon töltő állomásukat és a prémium megjelenésű USB Type-C HUB elosztót is. Mindegyik termék olyan kategóriában foglal helyet, ami nagyban megkönnyíti a mindennapjainkat, de a gyártó mindezt alacsony áron kínálja. Így ismertem meg a Gocomma-t és máris a következő termék van a kezünkben, a kültéri, vezeték nélküli kamerájuk. Külön jó hír, hogy a teszt írás pillanatában 34, a mai naptól egy héten keresztül 27.99$-ba kerül a kamera!

Már jó ideje szemezek a kültéri kamerákkal, és ahogy sejtem nem csak én gondolom úgy, hogy az ingatlan feletti felügyelet által sokkal nyugodtabbnak érzi magát az ember. Mivel a Gocomma 720p felbontású kamerája vezeték és vezeték nélküli módon is használható, azaz akár egy mobiltelefonról is visszanézhető a képe és a rögzített videó. Kültéren is használható, így egyszerű volt a döntés, hogy ezt kell megvásároljam. A vásárlásom után többen is megkérdezték, hogy csak az otthoni WiFi hálózaton keresztül tudom visszanézni a kamera képét? A rövid válasz, nem. Mobiltelefonról, a föld bármely pontjáról visszanézhetem, hogy mi történik otthon, és ez az, ami annyira jó benne!

 

p1040852.JPG

Most sem gondolták túl a dolgot és nem nagy energiákat a csomagolásba. Egy újrahasznosított kartontobozt kapunk, amiben minden négyzetmillimétert kihasználtak, így tuszkolva bele a kiegészítőket. A kamera egy buboréktasakban kapott helyet, ez különösképp tetszett, hogy legalább erre figyeltek a csomagolás során. A kamera mellett kapunk egy felcsavarható antennát, egy Angol nyelvű leírást, UTP kábelt, tiplit és csavarokat, imbuszkulcsot, illetve egy szivacsos talpat a rögzítéshez. A mellékelt adapter 12V/1A teljesítményű és természetesen európai véggel érkezik, így nem kell hozzá átalakítót vásárolnunk. Külön tetszett, hogy a vezetéket sem spórolták le, 3 méter hosszan nyúlik el, így nem kell kicentizni a kábelt a kamerához, hogy körbe fusson a padláson.

p1040853.JPG

A csomagolás közben szinte folyamatosan meglepődtem, először a buborkékcsomag használatán, ami természetesen evidens, de ha a kínai termékeket nézem, azért mégis csak dicsérendő, mert szinte csak bele zúdítanak mindent egy csomagba és kész. Ezzel szemben ez a megoldás jól esett, ahogyan az adapter kábel hossza is. Hiszen volt már olyan, hogy egy 1 méteres vezetéket adtak csak egy kültéri kamerához, azzal pedig elég nehéz kivezetni az áramot egy kültéri egységhez, házon belülről. A következő kellemes meglepetés a kamerát fogva fogott el, ugyanis a háza teljes egészében fémből készült. Így időtállóság szempontjából tökéletesen választottak a Gocommanál.

A kamera felett egy kis ellenzőt is kapott, ezen oldalt látható a gyártó logója. A kamera hátulján találjuk az antenna menetes csatlakozóját, majd az imbusz fejű csavarokat, amivel a dőlésszöget állíthatjuk be. A talp végén pedig az tápcsatlakozót, az UTP végű kábelt és egy harmadik kábelt, amivel manuálisan indíthatjuk újra a kamerát, amit egy kis kupak is véd.

p1040856.JPG

p1040857.JPG

p1040860.JPG

p1040859.JPG

p1040858.JPG

Az IP65 védettséggel rendelkező kamera aljánál két csavar fogja a microSD kártya foglalat tartó fedelet, ami gumi peremet is kapott, így biztosítva a beázás elleni védelmet. Fontos, hogy tudja ezt a szabványt, illetve nekem fontos volt, hogy kültéren a hideg tél és meleg nyári napsütés se okozzon gondot neki. A gyári adatok szerint -30 és +60 Celsius fokot bír, a páratartalom pedig maximum 90% lehet. Emiatt a szélsőséges értékek miatt esett megint csak a választásom a Samsung memóriakártyákra, mert nem csak vízállók, de bírják a -25 Celsius fok hőmérsékletet is. Így megint beszereztem egy 64GB-os verziót, a többi mellé, így ez már a negyedik vagy az ötödik memóriakártya ebből a méretből a gyártótól, ami minden téren megfelelően működik.

p1040862.JPG

Az optika 1280 x 720 pixeles felbontású képet, videót tud rögzíteni 25 kép/másodperc sebességgel. A 110 fokos látószögű optika körül pedig 18 infravörös LED található, aminek segítségével koromsötétben is 10 méteres távolságig láthatunk el.

 

A kamera mellé természetesen telefonos alkalmazás is jár, hiszen ez volt a fő szempont, amikor megvásároltam. A CamHi alkalmazás iOS és Android eszközökön is futtatható. Én nem is foglalkoztam a kábeles megoldással, nekem a vezeték nélküli kapcsolat volt a fontos. A programot letöltve egyszerű dolgunk van, csak rá kell keresnünk az adapterhez csatlakoztatott kamerára az alkalmazáson belül. A 2.4GHz-es frekvenciát használja a kamera, de ha valami miatt nem menne a WiFi-s kapcsolat keresése, akkor csak be kell olvasni az alkalmazással a kamera alján található QR kódot és már megy is. Ezután meg kell adnunk neki a hálózathoz tartozó jelszavunkat és készen is vagyunk. Az alkalmazás egyszerű felépítésű, a párosított kameránk felett csak az „Add Camera” fül található, így egy hálózaton belül, egy mobiltelefonról, több kamerát is felügyelhetünk, azaz akár az egész házat körbe rakhatjuk kamerákkal. Mindegyik képét a telefonunkon keresztül nézhetjük vissza, nem csak az otthoni WiFi-n, hanem akár távolról is, a munkahelyünkről, nyaralásról, bárhonnan a mobilinternet vagy WiFi segítségével.

2_84.jpg

Az alsó menüsávban a kamerát, kameráinkat találjuk. Mellette a rögzített képeket nézhetjük vissza. A video fülnél a kamera által rögzített videókat, vagy már a kameráról telefonra letöltött fájlokat nézhetjük vissza.

A kamera fülön, a kameránk beállításai között további opciókat találunk. Jelszót változtathatunk, különböző funkciókat rendelhetünk a kamerához, ha riasztásra állítjuk. Ezáltal push értesítést küldhet a telefonra, hogy mozgást észlelt. Ettől a pillanattól indíthatja a felvételt, e-mail értesítést küldhet. Megadhatunk neki a kamera által látott kép alapján pozíciókat (teljes kép, kép jobb, bal oldala vagy szabadon választott). Így, ha ezen a területen észlel mozgást, akkor riasztást küld.

1_110.jpg

Megadhatunk egy felvétel hosszt, hogy milyen hosszú fájlokra darabolja a felvételt, hogy könnyebb legyen a kezelése, ez alapértelmezetten 600 másodperc, azaz tíz perc hosszúságú. Illetve itt állíthatjuk be a rögzítés idejét, hogy folyamatos 0-24 legyen. A beállításoknál megadhatjuk, hogy az elsődleges stream vagy a másodlagos stream beállításokat használjuk. Ez így elsőre nem mondott sokat. A próbálgatás alkalmával kiderült, hogy az elsődleges stream a kamera folyamatos felvételi üzemmódját jelenti, a másodlagos pedig azt, amikor mi indítjuk el a felvételt. Alapértelmezetten ez az érték másodlagosként van beállítva, így a rögzített fájlok mérete kicsi volt, a képminőség pedig elég gyenge. Átállítva az elsődlegesre, már a felvett videófájlok mérete is nagyobb lett, ezzel együtt pedig nőtt a minőség is. Így a maximális bitrátára állítva 10 perc videó hozza 100-150 megabájt körül alakult nappal, éjszaka 50-60 MB körüli. Míg a közepes 3000kbps értéken 40-50 megabájt méretű fájlokat kapunk nappali felvétel esetén.
4_50.jpgMegadhatjuk a bitrátát, ami 32 és 6144kbps között lehet, állíthatjuk az fps-t és a képminőséget is, az élőképen és a rögzített videón egyaránt. Én most úgy állítottam be, hogy egy nappali 10 perces felvétel 100 megabájt körüli méretű. Így ha 0-24 órában megy, akkor a 64GB-os memóriakártyára majdnem 5 teljes nap fér rá. Ha megtelt a memóriakártya, akkor a régebbi felvételeket egyenként elkezdi letörölni, ahogyan veszi fel rá az újakat.

SD kártya adatokat jelenít meg és itt formázhatjuk a kártyánkat is, beállíthatjuk az időt, az e-mail értesítést adhatjuk meg, FTP beállítást módosíthatunk. A System Settings beállításon belül telefonról indíthatjuk újra a kamerát, resetelhetjük vagy kereshetünk frissítéseket és kaphatunk eszközinformációt is.

3_63.jpg

 

A szerelés megtörtént, jöhet a próba

 

A microSD kártya behelyezésep1050072.JPG

p1050071.JPG

A felszerelés nem egy nagy ördöngösség. Csak fel kell fogatni a kamerát a mellékelt három csavarral. Fúrás előtt természetesen érdemes előtte egy próbát végezni és megnézni, hogy milyen pozíció a legalkalmasabb arra, hogy a kívánt képet kapjuk. Én úgy állította be, hogy rálássak az ablakra és a kapura, így ha valahol mozgás van, akkor az egész terület le van fedve. Utólagos korrekció még szükséges, mert bántja a szememet, hogy nem pontosan függőlegesen látható a kép, úgyhogy ezen még változtatni fogok. De lehet, hogy végül teljesen máshová fogom áttenni.

img_20181214_131129.JPG

A maximális felbontás 1280 x 720 pixel lehet 6144kbps mellett, így ez már elég jó minőséget képes visszaadni, amit már számítógépen sem egy kellemetlen pixelháború visszanézni. A második frissítés megérkezéséig jött a fekete leves. A szoftvert készítők úgy gondolták, mivel telefonos alkalmazásról van szó, ezért a telefonról szeretnénk visszanézni a felvételeket. Ez így rendben is volna. De mi van akkor, ha én azt szeretném, ha lementeném a felvételeket a telefonon keresztül és átmásolnám a számítógépre? A videófájlok kiterjesztése *.h264, amit a VLC nem tud lejátszani, de a Media Player Classic alkalmazással le tudunk játszani, de nem tudunk beletekerni. Most viszont már lehetőségünk van rá, hogy a letöltött fájlokra rábökve felajánlja a telefon, hogy készít nekünk belőle egy mp4 kiterjesztésű videófájlt, ami a 10 perces felvételnél körülbelül 5 másodpercig tart és kész is vagyunk. Onnan pedig simán lemásolhatjuk a telefonunkról a videófájlt, ezután már bármivel lejátszhatjuk. Ergo, jó hír, hogy vannak hozzá frissítések, ami ezt a hibát is kijavította.

screenshot_20190115-180614.jpg

Az élőkép funkciót bekapcsolva egyből a kamera által látott képet láthatjuk. Egy csippentő mozdulattal nagyíthatunk a bele a képbe. Szerencsére olyan opció is adott, mint a tükrözés vagy a kép fejjel lefelé fordítása, így testre szabhatjuk a látott képet és nem kell a telefonunkat sem fejjel lefelé tartva néznünk, ha a kamerát bármely oknál fogva csak fejjel lefelé tudjuk felszerelni, akár helyhiány, akár más miatt. Itt bekapcsolhatjuk az élő hangot is, készíthetünk fényképet, választhatunk manuális felvételt és állíthatjuk az élőkép felbontását SH és HD minőségre is. Egy vezeték nélküli eszköznél fontos a hatótáv. Mivel az eszközt nem a házon belül, hanem a házon kívül helyeztem el, ezért fontos a vezeték nélküli kapcsolat minősége. Ezt ronthatja még az is, hogy míg házon belül kevésbé zavarhat a szomszéd WiFi-je a falak árnyékoltsága miatt, ez kültéren változhat és a falak és a közeli hálózatok zavarhatják a telefonra küldött képet. Szerencsére bármennyire is lát a telefonom a kertben 5-6 másik WiFi hálózatot ez nem zavarja a kamerát. Ami jobban zavarja, az a router és a kamera közötti távolság és falak száma. Így az SD kép minősége folyamatos a telefonról való visszanézéskor, de a HD vétel néha megakad, majd folytatódik.

Nappali SD/HD

screenshot_20190104-113109.jpg

screenshot_20190104-113128.jpg

Éjszakai SD/HD

screenshot_20190104-213529.jpg

screenshot_20190104-213546.jpg

A hideg nem okoz gondot a kamerának, tökéletesen teszi a dolgát. Már egy jó ideje fel van szerelve, úgyhogy a teszt már meg egy ideje. A nagyobb hidegek sem okoztak neki gondot. Nem egyszer volt karácsony előtt nálunk -10 fok éjszak és meg sem kottyant neki.

Egyetlen hátrányt tudok mondani a kameráról, ami lehet, hogy routerem hálózat beállításának hibája lehet. Mégpedig, ahogy néztem 24 óra letelte után mintha automatikusan új IP címet osztana ki a router a kamerának, ami nem tud minden esetben visszacsatlakozni a hálózatra, így pedig nem rögzít a kamera. Ilyenkor a kamera telefonos alkalmazásának menüjéből ki kell válasszam a Reboot Camera opciót, utána pedig azonnal visszaáll a kapcsolat. Kíváncsi voltam és megfigyeltem, hogy pont 24 óra után történik mindez, ha pedig ezelőtt indítom újra a kamerát, akkor nincs ilyen gondja. Remélem egy frissítéssel orvosolják majd ezt, hiszen mióta nálam van a kamera már jött hozzá két update, úgyhogy valószínűleg karbantartják majd a szoftvert a későbbiekben is.

A GearBest jól időzített, a mai naptól vitték le az árát 34$-ról 27.99$-ra, amivel egy vezeték nélkül használható, éjjellátó kamerát kapunk, amire még az otthontól távol is ránézhetünk a szoftvere segítségével.

 

A Gocomma kamerát itt találod meg

 

Rengeteg másfajta kamerát és kamera szettet is találtunk

 

Ha tetszett a cikk,  Like-old az oldalt

Oszd meg barátaiddal Facebookon, hogy még több ember olvashassa ezt a bejegyzést

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://nezdmitrendelsz.blog.hu/api/trackback/id/tr2114565046

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása