szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A CD-lemezek bár idejétmúlt eszközök, még mindig biztonságosnak tekinthetők, ha adattárolásról van szó. Napjaink egyik legfontosabb dokumentumát, a Mueller-jelentést is ezen adták ki.

A CD-k valamikor egy korszak meghatározó eszközei voltak, azonban napjainkra sem tűntek el teljesen. Ennek adatbiztonsági okai is vannak, ugyanis a dokumentumok lemezeken őrzése, illetve továbbadása még mindig sokkal biztonságosabb, szemben például egy USB-kulccsal.

A világ legtöbb szerkesztőségében most valószínűleg lázasan forgatott Mueller-jelentést ugyancsak ilyen adattárolókon juttatták el a Kongresszusnak – írja az AP. A Donald Trump, valamint az oroszok kapcsolatát vizsgáló dokumentum több mint 400 oldalas, és ahogy az ilyenkor lenni szokott, a kiadását és szállítását is komoly biztonsági intézkedések előzték meg.

A jelentést ezért CD-lemezeken kapták kézhez az amerikai szenátorok és a képviselők, aminek persze más okai is vannak. Ha véletlenül illetéktelen kezekbe jutna, az idejétmúlt technika miatt sokkal nehezebb a sokszorosítása, így pedig a rajta lévő adatok terjesztése is. Egy USB vagy Word-dokumentum esetén már más a helyzet, azokat sokkal könnyebb tovább adni. Előbbit ráadásul gyorsabb is feltörni, míg egy online szolgáltatás pedig potenciális célpont a hackerek számára. 

A jelentés CD-ken való szállítása egyébként fel is adta a leckét a képviselőknek, ugyanis olyan számítógépeket kellett keresniük, amik rendelkeznek (működő) CD-olvasóval.

A 90-es évek egyik meghatározó adattárolója fölött mostanra eljárt az idő, de láthatóan szükség van még rájuk. Nosztalgikus hangulatba is jöttünk.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.