szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Marco Langbroek amatőr csillagász kiszámította, hol repülnek el Elon Musk múlt héten felbocsátott műholdjai, majd sikerült is őket rögzíteni.

Fontos állomáshoz érkezett a múlt héten Elon Musk legújabb projektje, a Starlink. A hangzatos nevű terv egy olyan műholdas rendszert takar, ami behálózza az egész világot, hogy annak minden pontjára internetet tudjon sugározni az űrből.

A tervek szerint összesen 12 ezer szatelit kering majd a Föld körül, ezek közül 1500 viszonylag alacsony, 550 km-es magasságban. Az internet sávszélessége 1 Gbps lesz, amihez nagyjából 1 millió földi vevőegységet kell telepíteni – ez utóbbi egyelőre még várat magára. A múlt hét folyamán azonban sikerült felbocsátani a rendszer első 60 műholdját, ami azóta be is állt a nekik kijelölt pályára. Marco Langbroek amatőr csillagász duplán örülhetett ennek az eseménynek, sikerült ugyanis videóra vennie az égen átvonuló "műholdfelhőt".

A dolog nem véletlenül történt: Langbroek kiszámította, nagyjából hol repülnek majd át az égen az egységek, így a kamerát is pontosan abba az irányba tudta beállítani.

SpaceX Starlink objects train 24 May 2019 from Marco Langbroek on Vimeo.

A szakember egy WATEC 902H típusú kamerával, valamint a Canon FD 1.8/50 mm-es optikával vette fel a műholdakat.

Ha kíváncsi, hogyan halad Elon Musk legújabb projektje, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.