szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az immár tagadhatatlan klímaváltozás egyik újabb, veszélyes hozadéka az embert fertőző, sőt halálos kockázatot jelentő gombafajok terjedése.

Még 2009-ben fedezték fel Japánban a később Candida aurisként emlegetett gombát (egy páciens fülében – innen az auris szócska). Később a világ egyre több helyén ütötte fel a fejét ez a kórokozó, és mostanra kiderült, illik komolyan venni, ugyanis meglepően szívós, ellenáll sok gombaölő szernek, és összességében igen veszélyes az emberre. A Candida auris hirtelen terjedése meglepő, és egy friss tanulmány szerint összefügghet az éghajlat-változással.

[Hivatalos: a valaha mért legmelegebb hónap volt 2019 júliusa]

A legtöbb gomba a hűvös környezetet kedveli, számukra az ember túl meleg, ezért az ismert gombafajoknak csak igen kis része vet szemet ránk. Ez azonban megváltozhat, ahogy a bolygó melegedésével párhuzamosan a gombafajok is elkezdenek alkalmazkodni a melegebb hőmérsékletekhez. Erre a következtetésre jutott a Johns Hopkins Bloomberg Közegészségügyi Iskola kutatócsoportja Arturo Casadevall vezetésével, aki már korábban is figyelmeztetett arra, hogy az éghajlatváltozás hatására növekedhet a gombás fertőzések száma.

Vizsgálataik során több tucat gombafajt tanulmányoztak a kutatók, köztük a C. aurist és annak legközelebbi rokonait. Amikor a fajok hőmérséklettűrését figyelték, kiderült éppen a C. aurist zavarja a legkevésbé a meleg. Felbukkanása a világ legkülönbözőbb részein arra utalhat, hogy ez lehet az első olyan gombafaj, amelyik alkalmazkodik a meleghez, és ennek eredményeként komoly veszélyt jelenthet az emberre.

[A fokozodó meleg jelei már több helyen megmutatkoztak a nyár folyamán: az Északi-sark közelében 21 fokot mértek]

Egyelőre még vizsgálat tárgyát képezi, hogy mennyire képes ellenállni a hagyományos kezeléseknek és gombaölő szereknek ez a faj, azonban az aggodalomra ad okot, hogy az ezzel fertőződött betegek 30-60 százaléka menthetetlennek bizonyul.

Ha értesülni szeretne a fejleményekről, lájkolja a HVG Tech rovatának tudományos eredményeket is bemutató Facebook-oldalát.