szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Nem sok esély van rá, de az amerikai légierő mégis figyelmeztetést adott ki egy lehetséges ütközés miatt: két műhold csapódhat egymásba, de nem csak ez a gond.

Figyelmeztetést adott ki egy amerikai magánűrvállalat, a Bigelow Aerospace, miután az Amerikai Egyesült Államok Légiereje hivatalos tájékoztatást küldött nekik arról: a Genesis-2 műholdjuk egy használaton kívüli orosz szatellitnek ütközhet az elkövetkező órákban.

A becsapódásnak rendkívül kicsi az esélye (azt mindössze 5,6 százalékra becsülte a légierő), emiatt egyelőre vészhelyzet sem áll fenn: a Gizmodo azt írja, általában 10 százalék fölötti esélynél kezdenek aggódni a szakértők. A légierő ennek ellenére elküldte vészjelzését a Bigelow Aerospace-nek.

Az ütközés nem csak a műholdak esetleges találkozása miatt lehet problémás, a becsapódásból keletkező törmelék is gondot okozhat, amely minden bizonnyal tovább növelné a felettünk keringő űrszemét mennyiségét. (Ebből most is rengeteg van, és nem csak a jövőbeni küldetések kapcsán aggódnak miattuk.)

A Genesis-2 nevű műholdat 2007 nyarán állította pályára a Bigelow, a dél-oroszországi Jasznij indítóhelyről lőtték fel. A műhold külsőre ugyanúgy néz ki, mint a Genesis-1, ám fejlettebb műszerekkel, több és jobb kamerával rendelkezik. Ma már nem használják, 2011-ben egy, a rendszerét érintő probléma miatt csak kering, adatokat nem gyűjt. A másik, az orosz Cosmos 1300 egy szintén elöregedett műhold.

A szakértők úgy tartják, a jövőben több olyan eseményre is sor kerülhet, amikor egyes műholdakat arrébb kell majd vinni, mert a felettünk keringő szatellitektől nem tudják majd pályára állítani sajátjukat az űrturizmusban érdekelt cégek. Legutóbb a SpaceX egyik műholdja ütközött neki majdnem az Aeolus időjárási eszköznek.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.