szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Két, csak most publikált tanulmány is arra jutott, hogy az okostévék okosabbak, mint hittük, ugyanis mindent látnak, ami a képernyőjükön megjelenik.

Az életünket behálozó okoseszközök miatt egyre értékesebb fogalommá kezd válni a privátszféra, és a személyes adat. Ez nem csak az okostelefonok esetében igaz, a Financial Times által idézett két, egymástól független tanulmány szerint az okostévéknél is tetten érhető, több eszköz ugyanis "látja", amit a felhasználó művel rajtuk.

A Northeastern University és az Imperial College London azt találta, hogy számos gyártó, köztük a Samsung, az LG és az Apple eszköze is felhasználói adatokat továbbít harmadik fél számára, köztük valamilyen fizetős szolgáltatásnak, például a Netflixnek. Az elküldött adatok közt az IP cím és a lokációval kapcsolatos információk is szerepelnek.

A Northeastern összesen 81 eszközt ellenőrzött, ezek többsége rendszerint kapcsolatba lépett valamely iparági óriás, mondjuk a Google vagy a Microsoft szervereivel. A kutatás legijesztőbb része azonban nem ez, hanem, hogy az adattovábbítás akkor is zajlik, ha a felhasználó soha nem regisztrált a Netflixre, nincs is fiókja a szolgáltatáshoz.

[11 millió tévéről derült ki, hogy kémkedett tulajdonosa után]

A begyűjtött adatok a tanulmány szerint a konkurens cégekkel való harc miatt fontosak, de arra is felhasználják azokat, hogy a tévék tulajdonosai a számukra legjobb élményt kapják, olyan műsorok jelenjenek meg előttük, amiket biztosan és szívesen néznek.

A Washington Post szintén átfogó cikket közölt a témában, ők egyenesen arról írnak: az okostévé is látja a felhasználót, nem csak fordítva. A lap szerint a helyzet komoly, bizonyos eszközök ugyanis mindent észlelnek, ami a kijelzőn történik, ráadásul a forrástól függetlenül. Vagyis mindegy, hogy valaki DVD-lemezről, kábelről, esetleg valamilyen alkalmazás segítségével fogyasztja a tartalmat, a készülék mindent észlel és elemez.

Az okostévék miatti para egyébiránt nem új, már 2012-ben is érkeztek hírek arról, hogy új, tömeges megfigyelésre alkalmas kártevőhullám megindulását idézhetik elő az okostelevíziók. 2015-ben pedig a Samsung Smart eszközei kerültek be a hírekbe, miután kiderült, hogy a tévék hallják, amit a felhasználó mond előttük. Külön érdekesség, hogy a probléma miatt maga a gyártó adott ki figyelmeztetést, azt kérve: ha lehet, a júzerek ne a vállalat okostévéi előtt beszéljék meg személyes dolgaikat.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.