szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Ismét kipróbálta a NASA azt a locsolórendszert, mellyel a valaha épített legerősebb rakétahajtómű erejét igyekeznek majd kompenzálni felbocsátás közben.

Ember a Holdon
1969. július 20-án az amerikai Apollo-program legénységének két tagja, Neil Armstrong és Edwin "Buzz" Aldrin elsőként lépett a Holdra. Fél évszázad elteltével újra kiújult a verseny a Hold meghódításáért, de ezúttal már nagyobb a tét. Cikksorozatunkban áttekintjük a Hold-kutatás 50 éves történelmét és felvázoljuk az égitest kolonizálásának lehetséges forgatókönyveit.
Friss cikkek a témában

Alig egy év van már csak hátra, hogy a NASA ismét elindítsa a missziót, melynek végén újra ember léphet a Hold felszínére. Az Artemis-küldetés részeként 2020-ban indítanák el az első (még ember nélküli) űrhajót, majd 2022-ben jöhet az Artemis-2, amelyben már az asztronautáké lenne a főszerep.

Ahhoz, hogy a terv sikerüljön, a valaha épített legerősebb hajtóművel (Space Launch System, SLS) ellátott rakétát használják majd fel, ami később a mélyűrbe és a Marsra is viheti az űrhajósokat. A szerkezet a tervek szerint a Pad 39B kódjelű indítóállásról emelkedik a magasba.

Az álláshoz egy különleges hűtőberendezést is építettek a NASA szakemberei, amely hatalmas víztömeggel igyekszik majd csökkenteni a forróságot és a hatlamas robajt, ami az SLS indításával jár. A rendszert 2018 végén már kipróbálták, akkor alig 1 perc leforgása alatt 450 ezer gallon, vagyis nagyjából 1,7 millió liter vizet locsoltak szét. Most újra bekapcsolták a berendezést, aminek a hatékonyságán tekertek egyet. A szakemberek szerint jelenleg fél perc alatt képesek szétlocsolni a fent említett mennyiséget, egyetlen perc leforgása alatt pedig 1 millió gallon, vagyis 3,7 millió liter víz zúdol majd a Pad 39B-re.

NASA / Kim Shiflett

A NASA fejlesztői szerint a rakéta körülbelül 176 decibeles zajjal dübörög majd felszállás közben. Csak összehasonlításként: az emberi fájdalomküszöb 120 decibelnél van, ez nagyjából egy vonatkürt hangját jelenti 10 méteres távolságból.

Ha kíváncsi a fejleményekre, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.