szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Google mai kedvenc keresőkifejezése a Junko Tabei. A kereső főoldalán elhelyezett különleges, animált logó az előtt a hegymászó előtt tiszteleg, aki úgy csinált történelmet, hogy harminchatodikként feljutott a Mount Everest csúcsára. Ő volt az első nő.

Napra pontosan 80 éve, 1939. szeptember 22-én született Tabei Dzsunko – az angol nyelvterületeken használt Hepburn-féle átírás szerint Junko Tabei –, a később atomszerencsétlenségével ismerséget szerzett Fukusima prefektúra Miharu nevű településén. A kisvárosból már tízéves korában nagy terveket szövögetett, amikor egy osztálykiránduláson társaival az 1916 méteres Nasu-hegy mászta meg.

A Csomolungmára rengeteg gyakorlás után, a hetvenes években kezdett komolyabban készülni, majd 1975 tavaszán 14 társával és hat serpával indult az Everest-expedícióra. Még messze jártak a csúcstól, amikor a táborukat beborította egy lavina. A 80 éve született hegymászót még ez sem állíthatta meg, három nap után folytatta útját, és 1975. május 16-án a 8848 méteres csúcsra ért.

Junko Tabei ezután Japán hőse lett, elbeszélése szerint két hónapba telt, mire családi élete visszatérhetett a – kamerák nélküli – normális kerékvágásba. Legnagyobb teljesítményéről úgy nyilakozott: nem szeretné, ha a Mount Everestet elsőként megmászó nőként emlékeznének rá – inkább a harminchatodik emberként, aki felért a csúcsra.

A mászással később sem hagyott fel, összesen 76 országban hódított meg hegycsúcsokat. 77 éves korában, 2016. október 20-án halt meg.

Ha máskor is tudni szeretne a napi Google-logók mögötti történetről, kövesse a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.