Rage 2: Rise of the Ghosts bemutató

Megérkezett az első nagyobb kiegészítő az id Software lövöldözős játékához, egy vadonatúj helyszínnel és történettel. Kipróbáltuk, mit tud a Szellemek felemelkedése.

Düh a szigeten

A Rage 2 – elődjéhez hasonlóan – nem váltotta meg a világot, sem a kritikusok, sem a játékosok soraiban nem aratott osztatlan sikert. Az id Software és az Avalanche Studios koprodukciója mögött ennek ellenére komolyabb támogatás áll, így a játékhoz már a megjelenése előtt két nagyobb kiegészítőt is ígértek. Ebből az első néhány hete megérkezett, amely egy teljesen új helyszínt, történetet és ellenfeleket kínál, nyakon öntve egy új fegyverrel és képességgel.

A Rise of the Ghosts című DLC-ben főhősünket megtámadják, elrabolják, és egy szigetre kerül, ahol Iris, egy korábbi ranger próbál meggyőzni bennünket, hogy álljunk az ő oldalára. A világvégét ugyanis sajátos módon igyekszik megoldani – az átlagos emberekből is különleges képességű rangereket akar faragni. Kísérleteiből persze inkább beteg mutánsok keletkeztek, ennek a seregnek az élén kívánja leigázni a világot. Walkert persze, nem sikerül meggyőzni, úgyhogy egy kimondottan hangulatos, és már-már horror húrokat pengető bevezető küldetés után elindulunk a szigeten, hogy az alapjáték után itt is rendet tegyünk.

Rage 2: Rise of the Ghosts Xbox One

Központként ezúttal egy egykori metróállomás szolgál, ahová a túlélők kis csoportja vette be magát, innen indulhatunk portyára a szigeten, és pucolhatjuk ki az egyes helyszíneket. A kiegészítő játékmenet mit sem változott az alapjátékhoz képest: különböző táborokat és más helyszíneket kell kitakarítanunk, hol az ellenség elpusztításával, hol antennák üzembe helyezésével, vagy utánpótlás ládák megtalálásával. Bár van némi változás, igazi újdonságot játékmenet szempontjából nem kapunk – továbbra is a lövöldözésen, és mindenki szitává lövésén van a lényeg. Szóval, aki az alapjátékot unta, vagy nem szerette, azt a Rise of the Ghosts sem fogja meggyőzni semmiről.

A helyszín, maga a sziget a fő területtől dél-keletre található. Méretében viszonylag kicsi, cserében viszont sokkal sűrűbben beépített hely, tulajdonképpen egy nagyváros romjai között akciózhatunk. A pályadizájn egy fokkal vertikálisabb is, több a magas épület, a „hogyan jutok oda fel” típusú kihívás, és a végső harc is egy felhőkarcoló csúcsán zajlik. Komoly meglepetést ebben sem kapunk, az viszont tetszett, hogy vizualitásában az új helyszín eltér a korábban látottaktól. Az alapjáték napégette sárgái és ködös, mocsaras zöldjei helyett Overgrown City-t a szürkés, kékes fények és színek uralják, ami bizonyos fokú változatosságot jelent.

Rage 2: Rise of the Ghosts Xbox One

Ugyancsak érdekes az új ellenfél, a Ghost frakció, ami ugye, különleges képességű mutánsokból áll. Bár csak néhány variációjuk létezik, és viszonylag könnyű elbánni velük, azért tudnak olyan trükköket, amiket más nem. Például ők is dobálják a wingsticket, tudnak teleportálni, sőt némelyikük még a géppuska lövedékei elől is kitér. Védtelenek mi sem leszünk, hiszen két új Ark felnyitásával szerezhetünk egy új fegyvert (feltrite lézerágyú) és egy új képességet (Void), amikkel jól el lehet szórakozni. Végső soron ez a Rage 2 nagy erőssége továbbra is – a remek gunplay, a gyors akció, a bivalyerős fegyverek. Aki szereti, az a DLC-ben sem fog csalódni. Tulajdonképpen ugyanabból nyújt egy kicsit többet, mint az alapjáték maga.

A Rage 2: Rise of the Ghosts DLC érdekes módon nem a digitális piacterekről vásárolható meg külön, hanem a játék saját boltjában vehető meg 2000 RAGE Érméért. A kiegészítő értéke így kicsit csalóka lehet, aki viszont a Deluxe Editionnel rendelkezik, az természetesen automatikusan megkapja, így nem kell ezzel foglalkoznia. Az első kiegészítő tehát nem váltja meg a világot, ugyanazt a szórakozást kínálja, amit az alapjáték, csak abból egy kicsit többet. Mivel a fő kampány amúgy is elég rövid volt, jó ötlet visszatérni ebbe a világba még néhány óra erejéig, de mindez kizárólag azoknak szól, akik eddig is kedvelték a játékot. Reméljük, a második bővítmény komolyabbat is mer csavarni az alapokon.

dreampage

Előzmények