szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A német Lilium Aviation korábban már egy sor engedélyt megkapott az elektromos repülőgépe kifejlesztésére, most pedig egy zökkenőmentes tesztrepülésen is túl vannak.

Az elmúlt évek fejlesztéseit nézve az ma már nem kérdés, hogy a jövőben elektromos repülőgépek segítenek majd abban, hogy az egyre zsúfoltabb városokban ne legyenek dugók. Ebből a jövőből szeretne magának egy szeletet a 2015-ben alapított Lilium Aviation is, amit a Müncheni Műszaki Egyetem hallgatói és oktatói hoztak létre. A vállalat most egy újabb mérföldkőhöz érkezett.

A cég – amely 2025-ben már az általuk fejlesztett elektromos repülőgéppel vinni az utasokat egyik pontból a másikba – nemrég sikeres tesztet hajtott végre az általuk fejlesztett, 36 hajtóművel felszerelt légi járművel. A Lilium Jet függőlegesen szállt el, tett egy kört a levegőben, majd megállt, lebegett, és ugyanúgy, ahogy felszállt, függőlegesen szállt vissza a földre.

A teszt során 96 km/h-val repült a gép, a végsebessége viszont 300 km/h-ra lehet. Az akkumulátor kapacitása a fejlesztők szerint egy órányi repülést tesz lehetővé a maximális sebességgel. A tervek szerint 3 km-es magasságban közlekedne.

A repülőgép további paramétereiről itt írtunk korábban.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.