szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Naprendszerünk legbelsőbb bolygója néhány órát utazva ismét áthalad a Nap előtt. A jelenséget élőben közvetítik.

Kétségkívül a bolygóátvonulások tekinthetők az egyik legizgalmasabb csillagászati eseménynek, melyből néhány év után mára is jut egy: 2019. november 11-én a Merkúr ismét "utazásba" kezdett a Nap és a Föld között. Utoljára 2016-ban, vagyis három évvel korábban lehetett ilyet megfigyelni Magyarországról.

Az Égen – Földön – Föld alatt Facebook-oldalán azt írja, ha tehetjük, és az időjárás is úgy hozza, szakítsunk időt a megfigyelésre, mert hasonló égi jelenséget legközelebb 13 év múlva, azaz 2032-ben láthatunk. Ugyanakkor az idei Merkúr-tranzit kapcsán sem szabad megfeledkezni a szakértők felhívásáról:

az átvonuló bolygót szabad szemmel lehetetlen észrevenni a Nap előtt, ezt ráadásul nem is szabad megpróbálni, hiszen az égitest vakító fénye súlyos szemkárosodáshoz vezethet!

A Merkúr útja megfelelő napszűrővel ellátott (legalább 10-szeres nagyítású) távcsővel vagy teleszkóppal követhető, de a napfogyatkozásról megmaradt szemüveg már nem alkalmas rá! A bolygó magyarországi idő szerint 13:35-kor lépett be a Nap elé, nagyjából a korong középvonalán halad végig. A jelenség még napnyugtakor is érzékelhető lesz. A Merkúr apró korongja több mint két órán át lesz megfigyelhető a Nap előtt. Az MTI fotósa Mátraházáról így látta a jelenséget:

MTI/Komka Péter

A csillagászok szerint az úgynevezett második kontaktus a legizgalmasabb, ilyenkor a Merkúr korongja belülről érintkezik a Nap korongjával, majd elválik tőle, és pár pillanatig látszik az úgynevezett fekete csepp jelenség is: a kontaktus előtt egy vékony, sötét híd köti össze a Nap peremét és a bolygókorongot, mintha a Nap-perem magához ragasztaná a bolygót. A Merkúr napközelben van, ezért a látszó mérete 10″, kisebb, mint három éve. Az esetleges napfoltoknál jóval sötétebb, kontrasztosabb fekete pöttyként látszik majd a napfelszín felett – írta a Magyar Csillagászati Egyesület.

A Merkúr-átvonulást a Slooh rádióteleszkóp-hálózat most is élőben közvetíti, íme:

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának csillagászati témákkal is foglalkozó Facebook-oldalát.

hvg.hu . Tudomány

Szellem-halálcsillag a Merkúr mellett

Óriási, álcázott idegen űrhajót fényképezett le a NASA űrtávcsöve a Merkúr mellett - állítják lelkes ufóhívők. Ennél egyelőre valószínűbb, hogy egy ritkán előforduló szellemkép látható a felvételen.