szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Google fejlesztői nemrég tették közzé a FreddieMeter nevű alkalmazást, amely a mesterséges intelligencia segítségével hasonlítja össze a felhasználó hangját a Queen legendás énekeséével.

Valószínűleg nincs olyan ember a világon, aki ne ismerné a Queen együttes egyik legnagyobb dalát, a Bohemian Rhapsodyt. Aki pedig már hallotta, az szinte biztosan csatlakozott Freddie Mercuryhoz, hogy együtt énekelje vele a legendás sorokat. Ebből indult ki a Google is, amely most a Queennel és az Universal Music Group lemezkiadóval közösen épített egy remek alkalmazást. Ez a FreddieMeter.

A fejlesztés mögött a Google mesterséges intelligenciája dolgozik, létezésének célja pedig egyszerű és nagyszerű: az algoritmus összehasonlítja a(z ének)hangunkat Freddie Mercuryéval.

FreddieMeter

A FreddieMeter mögötti algoritmus a gépi tanulás segítségével ismerte ki az énekes hangját, így különböző szempontokat figyelembe véve pontozza a felhasználót.

Az androidos eszközökre, iPhone-ra és iPadre, valamint asztali gépekre is elérhető alkalmazás a Google szerint nem rögzíti a hangunkat, így nem is tárolja azt sehol. Választani négyféle dal közül lehet. Ezek

  • a Bohemian Rhapsody,
  • a Don't Stop Me Now,
  • a Somebody To Love, valamint
  • a We Are The Champions.

Az alkalmazás elindításakor az app engedélyt kér a készülék mikrofonjának használatára, valamint a kamerát is elindítja, ha szeretnénk. Ebben az esetben videó is készül  arról, ahogy éneklünk. A dal kiválasztása után a rendszer felhívja a figyelmet, hogy tegyünk fel egy fejhallgatót, így a zene nem hallatszódik bele a mikrofonba, és pontosabb lehet az eredmény.

A dalt lényegében úgy kell elénekelni, mintha kareokéznénk.

hvg.hu

Miután lement a dal egy bizonyos része, a rendszer kiértékeli, mennyire hasonlít a hangunk a legendáéra. Nekünk ez az érték 25 százalék volt. Aki elérné a 100 százalékot, azonnal jelentkezzen, bármikor szívesen meghallgatjuk!

hvg.hu

Az alkalmazás a szórakoztató faktora mellett arra is ösztönzi a felhasználókat, hogy adakozzanak a Mercury Phoenix Trust javára. A szervezet világszerte küzd a HIV-fertőzéssel és az AIDS-szel szemben. A jótékonysági szervezetet a Queen tagjai alapították Freddie Mercury halála után.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.