szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Túl sokat fogyaszt a lakosság a különféle fájdalomcsillapítókból, vélik a gyógyszerhatóság szakemberei, ezért korlátozzák bizonyos gyógyszerek hozzáférhetőségét.

Nyilvánosságra hozta az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI), hogy mikortól válnak vénykötelessé a 600 és 800 mg ibuprofént, illetve 300 mg dexibuprofént tartalmazó tabletták. A szervezet honlapján megjelent tájékoztatás szerint ezen készítmények kiadhatóságára vonatkozó átsorolás

2020. május 1-jével lép hatályba, attól a naptól kizárólag recept ellenében majd beszerezni ezeket.

Az ibuprofén a nem szteroid gyulladáscsökkentők közé tartozik. Közel 60 éve van forgalomban a világon. Számos gyógyszerformában (tabletta, szuszpenzió, krém) kapható önmagában vagy kombinációban. Magyarországon jelenleg szinte kizárólag vény nélkül érhető el. Alacsonyabb, 1200 mg-nál kisebb napi dózisban széles körben használják különböző állapotok kezelésére, mint a heveny fájdalom, láz, meghűlés. Magasabb dózis javasolt reumás betegségek hosszú távú kezelésére.

Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) még 2014-ben indított eljárást az ibuprofén és dexibuprofén (1200 mg ibuprofénnek 600 mg dexibuprofén felel meg) előny-kockázat arányának felülvizsgálatára. Ennek során kiderült, hogy az ibuprofén magas (1200 mg-ot meghaladó) napi összdózisa fokozza a szív- és érrendszeri problémák (trombózis, szívinfarktus, stroke) kialakulásának kockázatát, viszont 1200 mg-nál alacsonyabb napi adag esetén nem emelkedik a kockázat.

[Ennyi az egész? Mellékhatásoktól mentes fájdalomcsillapító módszerre bukkantak brit kutatók]

A magasabb összdózis jellemzően mozgásszervi, ízületi panaszok krónikus kezeléséhez szükséges – írja az OGYI. A jellemzően mozgásszervi panaszokkal rendelkező betegcsoport átlagéletkora magasabb, és nagyobb az esélyük a szív- és érrendszeri betegségekre – mindezek alapján indokolt az orvosi felügyelet a napi 1200 mg feletti dózis esetén.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.