szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Heves tüntetések kezdődtek Iránban azután, hogy a kormány a napokban megemelte az üzemanyagárakat. Az iráni vezetés ráadásként a mobil- és vezetékes internet-hálózatot is elérhetetlenné tette.

Tízezres tüntetések kezdődtek a hétvégén Iránban azután, hogy a kormány másfélszeresére emelte az üzemanyagárakat. Az iráni benzinárak még az emeléssel sem számítanak kiugrónak (így is a világ legalacsonyabbjai között vannak), ám az intézkedés ennek ellenére is komoly tiltakozási hullámot váltott ki.

A hatóságok és a demonstrálók közti összecsapásnak már halálos áldozatai is vannak: a híradásokban 12 halottról írnak. A helyzet csak tovább durvult, amikor Irán vallási vezetője a tüntetőket az Iráni Iszlám Köztársaság ellenségeinek nevezte. Az iráni vezetés ezt követően a mobil- és a vezetés internet-hálózatot is elérhetetlenné tette az országban.

Az internet blokkolását figyelő NetBlocks.org által megosztott képen is jól látszik, mikor döntött úgy az iráni kormányzat, hogy jobb lesz elhallgattatni az állampolgárokat, akiket időközben a rendőrség könnygázgránátokkal próbált oszlatni.

A The Next Web cikke szerint Iránban sokadik alkalommal vetik be a digitális cenzúrát, hogy a lakosság ne tudjon információkkal szolgálni az ország közhangulatáról és mindarról, ami a tüntetéseken történik. A mostanira feltehetően azért került sor, mert egyes beszámolók szerint a demonstrálók és a rendőrök közti összecsapás lövöldözésbe csapott át.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.