szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Elsősorban a csemetéjüknek mobilt fontolgató szülőknek ajánlja a Tone azt az új készüléket, amely egy funkciónak hála megakadályozza, hogy meztelenkedős szelfiket készítsenek vele.

Az egyre jobb kamerájú okostelefonok azt a jelenséget is magukkal hozták, hogy gyakran kerülnek ki a netre engedély nélkül feltöltött meztelen képek.

A Tone nevű japán gyártó olyan új készüléket fejlesztett, amely “látja”, ha a mobil használója meztelen fotót akar készíteni, és ha így van, akkor egyszerűen nem exponál. A trükk nem csak a szelfik (önfotók) esetében működik, akkor is, ha egy másik személyt akarnak ilyen helyzetben lekapni. A készülék így nem csupán megelőzés céljából hasznos.

Az E20 nevű modell ezt a funkcióját nem egy távoli szerver vagy harmadik fél üzemelteti, aki megtagadja a feladat elvégzését. A mérnökök egy ügyes algoritmust ágyaztak a mobil kamerájába, amely a megadott paraméterek alapján képes eldönteni, mikor szabad és mikor nem fotózni. Az eszközt elsősorban a fiatalabbaknak ajánlják, illetve olyan szülőknek, akik egy fokkal nagyobb biztonságban tudnák gyermekük online életét.

Tone

Azt sajnos nem tudni, hogy a fotózós védelem csak a Tone gyári kamera appjával működik, vagy a harmadik fél által készített szoftverekre is kiterjeszthető. (Több cég, köztük a Google is fejleszt fotós alkalmazást, amely igen népszerű a fiatalok körében.) A szülők mindenesetre értesítést kérhetnek saját telefonjukra, ha a mobil megakadályozza egy pucér kép elkészültét.

A kizárólag Japánban piacra kerülő eszközt 180 dollárnak megfelelő jenért lehet majd kapni. Ez nagyjából 56 ezer forintot jelent. Csúcshardver mondjuk nem jár érte, de a paraméterek így sem rosszak: a 6,26 hüvelykes kijelzőjű mobilban három hátlapi kamera dolgozik (13+12+2 MP-esek), 4 GB RAM-mal. A használathoz szükséges erőt MediaTek Helio P22 biztosítja, háttértára 64 GB-ig bővíthető. A telefon androidos, a 9.0-ás rendszer megy rajta.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

hvg.hu Tech

Nem kamu, ezt most tényleg a Facebook kéri: meztelen fotókat kérnek be a felhasználóktól, és nem véletlenül

Hogy elejét vegye a meztelen fotókkal való netes visszaéleseknek, a Facebook azt kéri a felhasználóktól, küldjenek magukról meztelen felvételeket. A cég ezután egy digitális jellel látja el a beküldött anyagokat, ami elviekben megakadályozza majd, hogy az egyénről újabb képek kerüljenek ki a közösségi oldalakra és így a világhálóra.