szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Még a kutatók sem értik, miért veszít erejéből a földi mágneses tér, de az anomália szemmel látható.

A Föld mágneses mezeje éppúgy foglalkoztatja a kutatókat, mint a klímaváltozás, mivel ezen a területen is több mint aggasztó folyamatok játszódnak le: a mágneses tér folyamatosan veszít erejéből, de az anomália oka egyelőre a témával foglalkozó kutatók előtt sem ismert.

A téma most azért lett újra forró, mert az Európai Űrügynökség (ESA) Swarm műholdjai olyan adatokat küldtek vissza, amelyek nagyon nyugtalanítóak a tudósok szerint: a megfigyelések alapján a Dél-Amerika és Afrika közti régióban mára 9 százalékkal veszített erejéből a mágneses mező. A szakértők egészen 1970-ig visszamenőleg elemezték a helyzetet.

A tudósok Dél-Atlanti Anomáliának (South Atlantic Anomaly, SAA) keresztelték a jelenséget, amely talán az északi és déli pólus már korábban is szóba hozott megcserélődésének első, detektálható jele. Hasonló helycserére (pólusváltásra) pár (száz)ezer évente sor szokott kerülni, de azt még nem tudni, hogy az SAA-nak is köze lenne ehhez. A legutolsó ilyen esemény, a Brunhes–Matuyama-pólusváltozás 780 000 évvel ezelőtt történt.

A kutatók szerint az sem elképzelhetetlen, hogy az anomália idővel kettészakad, és egy Afrika fölötti is kialakul. A folt területe az elmúlt években folyamatosan nőtt, a határvonala pedig egyre nyugatabbra “vándorolt”. Ebből gondolják azt, hogy akár egy második központ is létrejöhet.

Korábban más furcsa események is történtek a mágneses mezővel. Egy, a Wikipédia által is jegyzett esemény szerint 2003 októberében a Föld mágneses terét egy hatalmas napkitörés részecskehulláma érte el, amely intenzív geomágneses vihart idézett elő, és szokatlan sarki fényt okozott.

A mágneses tér igen fontos feladatot lát el, hiszen megvéd minket és az élőlényeket az űrből érkező veszélyes sugárzástól, és az úgynevezett napszelektől. A mágneses teret a Föld külső magjában található forró, folyékony vas mozgása generálja.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.