szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az Apple évekkel korábban benyújtott, de csak idén nyilvánosságra került szabadalma is bizonyítja, komolyan foglalkozik az Apple az összehajtható telefon gondolatával. Ötlete egy komoly problémát orvosolhat, már amennyiben meg is valósul.

Idén februárban kapott zöld utat az Egyesült Államok szabadalmi hivatalától (USPTO) egy évekkel korábban (!) benyújtott Apple-szabadalom, amely egy kifinomult csuklómechanizmust taglal egy rugalmas kijelzőt használó elektronikus eszközhöz. A formatervezés különlegessége, amit az Apple mozgatható karimáknak nevez, megakadályozza azt a bizonyos kijelző-gyűrődést (amely hosszabb távon akár repedésekhez is vezethet), ami eddig az összehajtható telefonokat érintette. (Cikkünk nyitóképén egy iFixit által szétszerelt Samsung Galaxy Fold látható.)

Annak érdekében, hogy minimalizálják a panelt érintő stresszt (ami végül a gyűrődéseket okozza), a szabadalmaztatott forma lehetővé teszi, hogy a kijelző kissé kiforduljon a középpontból, és egy ív jöjjön létre, ahelyett, hogy a panel laposan feküdne. Amikor a felhasználó kinyitja az eszközt, a karimák az egész kijelzőn átnyúlnak, hogy alulról támogassák az érzékenyebb középső részt. A mozgatható karimák együttesen nagyobb házat eredményeznek.

USPTO

A szemléltető ábrákból egyelőre még kissé bonyolultnak és törékenynek tűnik ez a megoldás, ráadásul hiányzik egy koncepció videó is, amelyik pontosabban szemléltetné az elképzelést. Viszont ne feledjük, egyelőre csak egy szabadalomról van szó, és nem ez az első, amelyet az Apple levédetett az összehajtható telefonok témakörében.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.