Találtak egy háttérképet, ami megbénítja az Android mobilokat, még véletlenül se állítsd be!

0

Felbukkant egy rejtélyes, látszólag ártalmatlan kép, ami a hírek szerint rengeteg androidos telefon szoftverét képes kinyírni, olyannyira, hogy azok szinte használhatatlanná válnak. Sokszor csak a gyári visszaállítás segít, ami adatvesztéssel jár.

Az egyik ismert szivárogtató, Ice universe osztott meg egy fotót Twitteren, amitől állítása szerint összeomlik az androidos mobilok egy jó része. A mondanivaló lényege az volt, hogy senki se állítsa be a képet háttérnek a telefonján, mert veszélyes, de sokan viccnek gondolták az egészet, és pórul is jártak. Volt, aki a Galaxy S20 Ultráját “téglásította”.

Egyelőre nem tudni, hogy pontosan mi állhat a jelenség hátterében, de a fotó színskálájával lehet kapcsolatos, amit valamilyen hiba folytán nem tudnak lekezelni bizonyos androidos mobilok, és teljesen összeomlik a rendszerük. Egyes vélemények szerint a Google Skia színprofil a hibás, így ha a képet például sRGB-be konvertálják, akkor már nem lesz ártalmas. Az eredetitől azonban a legtöbb esetben bootloop lép fel, vagyis nem tölt be többet a rendszer, csak a gyári visszaállítás oldja meg a problémát.

A Samsung telefonjai kiemelten érintettek, de más gyártók készülékeit ugyanúgy kinyírhatja a kép, ha beállítják háttérnek. Az Android 11-ben elvileg már javították a hibát, de ez ugyebár még ki sem jött, csak fejlesztői kiadások vannak. Az Android 10-et, illetve a régebbi verziókat futtató mobilok esetében fennáll a veszély!

Íme a kép, ez egy konvertált, tömörített verzió, ami (elvileg) nem okoz gondot, de garanciát nem vállalunk rá, nem próbáltuk. Az eredetit fent találod a Twitter-bejegyzésben, még véletlenül se szedd le!

Ha valaki elküldené neked ezt a képet szívatásból, vagy károkozási szándékkal, akkor hagyd figyelmen kívül. Csak reménykedni tudunk benne, hogy a Google, illetve a telefongyártók gyorsan lépnek, és kitalálnak valami megoldást.

Fontos: ez nem vicc, valós a veszély, ne küldd el senkinek a képet, és te magad se töltsd le!

Forrás

Kövesd te is a NapiDroid.hu-t a legfrissebb androidos hírekért!
Megosztás

About Author

A Napidroid.hu alapítója.

NapiDroid