szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az eddigi tesztek alapján szinte százszázalékos pontossággal meg tudják állapítani, melyik ronggyal törölte meg magát aktív fertőzött.

Koronavírus-járvány
Fellélegezhet kicsit a világ, a Covid-19 ugyan nem tűnt el, de nem keseríti meg a mindennapokat. Ám visszatér-e? És mi van a betegség utóhatásaival? Cikksorozatunkban megtalál mindent, ami a koronavírus-járványról tudnia kell.
Friss cikkek a témában

Rendhagyó módon, kutyák segítségével próbálják kiszűrni a koronavírus-fertőzötteket Helsinki repülőterén. Egyelőre négy kutyával tesztelik a hatékonyságot, de a Helsinki Egyetem kutatója, Anna Hielm-Björkman szerint nagyon ígéretesek az eredmények:

a kutya nagyjából tíz másodperc alatt képes kiszagolni a vírus jelenlétét a szervezetben, tehát így a tesztelés folyamata egy perc alá szorítható

– számol be a The Guardian.

A kutyák tanítása egy kendő segítségével zajlik: a leszálló utasok megtörlik vele a nyakukat, a kendőt pedig egy másik helyiségben más szagminták közé helyezik. Ha az állatok egy mintához érve ugatással jeleznek vagy lefekszenek, az érintett utasnak felajánlják egy ingyenes PCR-teszt elvégzését.

Az eddigi tesztek alapján a kutyák szinte százszázalékos pontossággal kiszúrták a fertőzötteket, akár napokkal azelőtt, hogy megjelentek volna az első tüneteik.

A kutyák azért képesek még a PCR-teszteknél is pontosabban jelezni a fertőzést, mert akár már száz vírusmolekulát is képesek felismerni, miközben egy laboratóriumi teszthez 18 millió kell.

Bár Helsinkiben állítottak először kutyákat hadrendbe a koronavírus-járvány ellen, egy ideje hasonlóval kísérletezik Ausztrália, Németország, Franciaország és az Egyesült Királyság is.