szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Búcsúzik a leköszönő amerikai elnök, Donald Trump által kinevezett Ajit Pai. Az amerikai média- és hírközlési hatóságként működő FCC első embere maga döntött így.

Távozik az amerikai hírközlési hatóságot (FCC) vezető Ajit Pai – jelentette be az érintett. A Donald Trump katonájaként is emlegetett Pai 2021. január 20-ig marad hivatalában, épp addig, amikor a demokrata Joe Biden, az idei amerikai elnökválasztás biztos győztesének eskütételére sor nem kerül.

Az Engadget szerint Pai távozása nem jelent meglepetést, ugyanis gyakori jelenség, hogy az előző adminisztráció által kinevezett személyek a távozás mellett döntenek, ha új kormányzat áll össze. A NASA-t most vezető Jim Bridenstine szintén hasonló okokból fontolgatja lemondását, noha ő még teljesen nem döntötte el azt.

Paiban és Bridenstine-ben közös, hogy mindkettejüket a leköszönő amerikai elnök, Donald Trump nevezte ki pozíciójukba. A NASA-vezetővel ellentétben Pai hozzáértését azonban azok is elismerik, akik nem kedvelik a személyét. Pai volt egyébként az is, akit az internet felforgatójaként emlegettek a netsemlegesség eltörlésével kapcsolatos amerikai viták során.

“A javaslatom alapján a szövetségi kormány felhagy az internet mikromenedzselésével. Ehelyett az FCC egyszerűen azt követeli meg az internetszolgáltatóktól, hogy átlátható legyen tevékenységük, úgy, hogy a fogyasztók a számukra legjobb szolgáltatást tudják megvenni, a vállalkozók és kisvállalatok pedig hozzájuthassanak az innovációhoz szükséges információkhoz” – fogalmazott Ajit Pai egy, a témában tett felszólalásakor.

A netsemlegesség elve kimondja, hogy az internetszolgáltatóknak pontosan ugyanolyan feltételek mellett kell biztosítaniuk bármilyen weboldal vagy szolgáltatás elérését. Nem preferálhatnak tehát bizonyos online szolgáltatásokat, nem tehetik meg például, hogy a YouTube-nak automatikusan nagyobb sávszélt adnak a hálózaton, míg a Vimeo nevű videomegosztónak kevesebbet. Még akkor sem, ha a YouTube mögött álló Google ezért fizetne – írtuk erről korábban.

Pai 2012-ben került az FCC-hez, először Barack Obama akkori amerikai elnök révén. Vezető pozícióba viszont Trump döntése után jutott, aki 2017-ben öt évnyi szolgálattal bízta meg őt. Ezt a mandátumot azonban tehát nem tölti ki Pai, négy évnyi munka után távozik.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.