Sony Ericsson Xperia Arc teszt - Újra betör a Sony Ericsson a piacra

A Sony Ericsson Xperia Arc egy papírvékony Androidos okostelefon, kiegészítve a Bravia Engine TV tech-hel a Sonytól. Az Arc a Sony Ericsson eddigi legjobb okostelefonja, köszönhetően az Android legújabb verziójának és a felhasználói felületnek.

Sony Ericsson Xperia Arc

Gyors áttekintő

Pozitívum

  • Ostyavékony, lekerekített forma
  • Nagyszerű ‘wide-screen’ kijelző
  • 8.1 Megapixeles kamera, innovatív szenzor

Negatívum

  • Vékony, törékenynek tűnő műanyag burkolat
  • Nincs kiváltságos hozzáférés a PlayStation-, Sony zene- és film tartalmakhoz
  • Rövid akkumulátor élettartam

A Sony Ericsson Xperia Arc egy papírvékony Androidos okostelefon, kiegészítve a Bravia Engine TV tech-hel a Sonytól. Az Arc a Sony Ericsson eddigi legjobb okostelefonja, köszönhetően az Android legújabb verziójának és a felhasználói felületnek.

Kis képernyő, nagy hely

Az Arc specifikációit sorolva úgy érezzük magunkat, mint a gyerekek az édességboltban. A legnagyobb élvezet a 4.2inch átmérőjű érintőképernyő. Ugyan nem AMOLED típusú, mint a Samsung Galaxy S, inkább egy LED háttérvilágítású TFT LCD kijelző. Ez azt jelenti, hogy bár nem nyújtja a szemet gyönyörködtető AMOLED ragyogást, visszafogottabb, pontos színekkel kápráztat el minket. A 480x954 pixeles képernyő lemarad az iPhone 640x960 pixeles felbontásától, de még így is gyönyőrű és éles kijelzőt kapunk.

A szemteszt alapján megállaítható, hogy a színek természetesnek hatnak, sziporkáznak. Összehasonlítva a Google Nexus S 480x800 pixeles Super AMOLED kijelzőjével, megállapíthatjuk, hogy érezhetően élesebb és tisztább az Arc.
A képernyő Sony Bravia Engine képfeldolgozó technologiájára épül. A Sony Ericsson állitja, hogy a Bravia rendszer biztosítja az optimális szín, kontrasztot, zajcsökkentést és az élességet az Arc kicsi kijelzőjén, és működik ez  a videók esetén is. Kipróbáltuk működés közben és valóban lenyűgöző.

Sony Ericsson Xperia Arc

Ám ha YouTube videót nézünk a böngészőben, közel sem olyan éles már. Örülhetünk, hogy egyáltalán megtehetjük, hála a Flash alkalmazást támogató web böngészőnek, de ha valamit látni is szeretnénk, mindenképp válasszuk a YouTube alkalmazást helyette. A képernyő széles (wild-screen) képaránya egy újabb plusszot nyújt. Lehetővé teszi a filmek fekete sáv nélküli lejátszását.

Ha kicsi a kezünk, biztos, hogy kényelmesebben tudjuk szabályozni a hangot a többi telefonhoz képest jóval hosszabb, vékony gombokkal. Egy utolsó megjegyzés a kijelzővel kapcsolatban: vagány, hogy közel van az üvegfelülethez. Ha a telefon ki van kapcsolva, alig látni a képernyő sarkában, így az Arc kellemesen masszív megjelenést sugároz. Sajnos csak szeretnénk, hogy a kijelző alatti 3 gomb is hasonlóan kifinomult legyen, de a hosszukás, fényes design inkább a 80-as évek érzetét kelti.

Kétdimenziós élmény

Az Arc az okos telefonok közül az egyik legvékonyabb, mindössze 9mm széles a legvastagabb végénél, és 8.7mm a közepén a lekerekítésnél. Olyan, mint egy nagy, ropogós After Eight szelet.
Sony Ericsson elismerte, hogy a készülék nem a legerősebb, és inkább műanyagra hasonlít a burkolata, ellenben a HTC Desire fém burkolattal büszkélkedhet.

Sony Ericsson Xperia Arc

Mégis úgy gondolom, hogy nehéz kritizálni a telefont, gyönyörű vékony, ráadásul az Arc kijelzőjén a karcálló ásványi üveget törésálló réteg fedi.

A műanyag hátsó gyenge, ami csökkenti a telefon értékét. Összességében az Arc valóban látványos készülék, de egy betonra ejtést nem élne túl.

Kamera

Az Arc 8.1 megapixeles kamerával, LED vakuval és jó beállításokkal büszkélkedhet, beleértve az arcfelismerés- és képstabilizáló funkciókat. De a pálmát mégsem ezek viszik, hanem az Exmor R CMOS szenzor, ami még annyira friss, hogy a kompakt fényképezőkbe is most kezdik csak alkalmazni.

Ez  a hátsó megvilágítású érzékelő felelős a többi telefon fényképezőjéhez képest lényegesen jobb minőségű képekért gyenge fényviszonyok között. Ettől lesz az Arc egy éjszakai pubhoz kitűnő választás. Teszteltük a kamerát különböző fényviszonok között arckép fotózásra. A kamera átlag feletti képeket készít rossz fényviszonyok között illetve nagyon sötét szobában, amikor a LED vaku kikapcsolt állapotban van. Bekapcsolt állapotban még szebb képek születtek, de erősen vakított a vaku villanása, így célszerűbb vaku nélkül használni. Úgy figyeltük meg, hogy a vörös szem csökkentő beállításnak nem volt igazán hatása.

Sony Ericsson Xperia ArcA telefon oldalán van egy fényképező gomb, de apró és a telefon jobb oldalán alul van, így nehéz megnyomni. Észrevettük, hogy néha benyomáskor bemozdul a kamera és homályos lesz a kép. Azt ajánlom, inkább az érintőképernyővel készítsünk fotókat, mert bárhol megérintheted fényképezéskor, és kész a remekmű. Ily módon gyorsan alkothatunk szép képet.

Az Arc segítségével 720p, nagy felbontású videót tudunk készíteni. Teszteltük sötétben a videó teljesítményét és az eredmény lenyűgözött minket, az Arc képes volt tökéletesen alkalmazkodni a gyenge fényviszonyokhoz és a sötéthez. Az eredményt összehasonlítva az Iphone 4 videójával, a felvétel élesebb. A képeket vizsgálva, az Arc túl sok, a részletek elvesznek. Összességében nem gondolom, hogy az Arc fényképezője jobb, mint az IPhone4-é. Az Arc előnye az volt, hogy fotózáskor és filmezéskor pontosan láttuk, hogy milyen lesz  a kép, az Iphone 4 esetében minden sötétnek tűnt, és találgatnunk kellett, vajon sikerül-e.

Androiddal a fedélzeten számos lehetőség van a képek és videók online megosztására, emailben küldésére. A telefon rendekezik HDMI porttal, így a nagy képeket is átvehetők. A Sony Ercsson azt állítja, hogy a telefon HDMI kábellel együtt kapható. Sajnos mi nem kaptunk kábelt, így ennek a tesztelése kimaradt.

A gyártó továbbá azt is elárulta, hogy a HDMI output túlmegy a filmek nézésén. Képesek leszünk a Nokia N8hoz hasonlóan mindent nézni a telefonon a tv-ről tükrözve. Hála a HDMI erejének, még a tv távirányítója is tudja vezérelni a telefonunkat. Elképzelhető, hogy régebbi televíziókon ez nem működik. Igény van a távirányító kompatibilitásra. Ha  a készüléked rákötöd a tvre, nézhetsz videót, de közel kell ülnöd a tvhez, hogy tudd irányítani, hacsak nem konpatibilis a távirányítóval.

Ne keress olyan funkciót, amely segítségével csatlakoztathatod az Arc-ot a PlayStation-höz. Sajnos a Sony Ercsson Aino-val ellentétben, az Arc nem támogatja. Ugyanez igaz a privilegizált hozzáférésre a Sony hatalmas zene- és film könyvtárához.

Android 2.3 Gingerbrade

A Sony Ericsson elismerte, hogy az okos telefonjai lemaradtak a softverekkel. Az Xperia X10 1.6-os Androiddal jelent meg, míg az egyidejűleg piacra dobott más okos telefonok már 2.1-es androiddal futottak. Megígérték, hogy az Arc már Android 2.3 Gingerbread-dal jelenik meg, ami az Android legújabb verziója. Mivel a felhasználói felületet és az operációs rendszert szétválasztották, a frissítések gyorsabbak lehetnek.

Sony Ericsson Xperia ArcA korábban nagyon rossz Timescape közösségi hálózat alkalmazás widgetként frissítésre került, ezáltal animációkon keresztül érkeznek az updatek a Facebookról, Twitterről.. a kezdő képernyőnkre. Az animációk tetszetősebbek, mint valaha, de igényel némi munkát az alkalmazás és a közösségi hálók integrálása. Alapból, ha megérinted a komment mezőt vagy a Facebook status update-t, automatikusan rávisz a Twitterre vagy Facebookra. Ez nem jó, ha offline vagy. Viszont ha telepítjük az alkalmazásokat a két szolgáltatásra az Android Marketről, a Timescape ezekkel köt össze, segítségével ez a hiba áthidalható.

Jobban örültünk volna, ha az egész képernyőt betelíti a minialkalmazás, nem csak a 2/3át. Ha mégsem tetszene a Timescape, könnyedén eltávolítható és kereshetünk mást helyette az Andoid Marketen, ami vonz.
Itt térjünk ki a Mediascape-re, egy másik alkamazásra. Ugyan nem volt olyan rossz, mint a Timescape az X10nél, de az Arc-ra már egy frissebb, átalakított verzió került. Egyszerű, külsőre megnyerő média lejátszó, melynek sajátossága többek közt, hogy egy gomb megnyomásával a YouTube-on automatikusan megkeresi 1-1 kiválasztott előadó videóit.

A sötétkék és fekete kijelző kissé régies, én inkább a világos, mint a tágas érzetet keltő HTC-t részesítem előnybe, de abszolút nem néz ki rosszul. Különösen tetszik az üveges, áttetsző alkalmazás menü, melynek segítségével mindent megszervezhetünk hétfőtől vasárnapig.

Az Arc felhasználói felülete kellemes, felhasználóbarát. Az átmenetek, váltások folyamatosak, a telefon reakcióideje gyors. Az Arc processzora inkább egy magos, mint dual core-os, hasonlóan az LG Optimus 2X-hez, de 1 GHz-en fut, így viszonylag sok erő kell a készüléknek, hogy az egyidejűleg futó alkalmazásokat kezelje.

A telefon akkumulátorának élettertama rövid. Mi egész nap teszteltük, nem kellett feltölteni közben, de ha naponta többször webezésre, videók nézésére vagy akár Google Map-ezésre  használod, előfordulhat, hogy a napi 1 töltés nem elegendő.

Összegzés

A Sony Ericsson több éves álmából ébredt fel az Xperia Arc-cal. A formás görbéivel és Android agyával sikeresen meg tudja győzni az okostelefon rajongókat. A Bravia Engine képfeldolgozó technologiája és az Exmor R CMOS kamera szenzor valóban erős média telefonná teszi az Arc-ot annak ellenére, hogy a készülék nem támogatja PlayStation-t.
Az Android legfrissebb verziójával és a lenyűgöző, széles képernyős kijelzővel nem kétséges, hogy sikerült betörnie a piacra a gyártónak.Írta: GM
2011-10-20 21:45:53

Sony Ericsson Xperia Arc

Sony Ericsson Xperia Arc
OprendszerAndroid
TípusÉrintőképernyős
Kamera8.1 MP
CPU1000 MHz
Készenlétei idő400 óra
Beszélgetési idő7 óra
Szélesség63 mm
Magasság125 mm
Vastagság9 mm
Kijelző480 * 854 pixel
Súly117 g
Színekfekete

Leírás

- Android 2.3 operációs rendszer

- 1 Ghz-es processzor

- 4,2” kapacitív, karcmentes, multi touch érintőképernyő

- Mobile BRAVIA® Engine

- 8.1 Mpixeles kamera Exmor R szenzorral

Funkciók
2.5 / 3.5 mm jack
3G HSDPA / HSUPA
FM rádió
GPS navigáció
HDMI port
Internet
Java
Kam. autofókusz
Kam. érintésfókusz
Kam. geo-tagging
Kam. képstabilizátor
Közelítés-érzékelő
MP3 lejátszás
USB csatlakozó
WiFi hotspot
WLAN / WiFi

C

Telefon gyorskereső


▲ hirdetés  ▲ hirdetés

Olvasói vélemények


▲ hirdetés
 ▲ hirdetés