Kifejlesztettek egy sószem méretű ultrakompakt kamerát


A Princeton Egyetem és a Washingtoni Egyetem kutatói egy olyan képalkotó rendszert fejlesztettek ki, amely mindössze akkora akkora, mint egy durvább sószemcse. A modul egy 1,6 millió hengeres oszlopból álló, úgynevezett metafelületre épül, és pontosan úgy működik, mint egy kameraszenzor. Minden egyes oszlop optikai antennaként működik, fényt fogadnak be, így alakítanak ki egyfajta optikai hullámfrontot, majd a mesterséges intelligencia által vezérelt algoritmusoknak köszönhetően kiváló minőségű színes fényképeket készülhetnek. A hagyományos kamerák bonyolult műanyag és üveglencséket használnak, amelyek a fényt egy érzékelőre hajlítják, a szenzorok ezt követően a jeleket elektronikus formában továbbítják. Az új megoldás azonban a már említett metafelületre alapul, The post Kifejlesztettek egy sószem méretű ultrakompakt kamerát appeared first on Techlabor.

Forrás: TechLabor - 893 napja Tovább a teljes cikkhez a TechLabor oldalára...

További hírek a TechLabor oldaláról

  • Saját keresőmotort fejleszt az OpenAI

    Az OpenAI, vagyis ugyanaz a cég, ami a ChatGPT-t is fejlesztette, állítólag szeretne a Google riválisa lenni, és saját keresőmotort tervez, amelyben mondanunk sem kell a mesterséges intelligencia végzi majd a munka dandárját. A vállalat egyesítette erejét a Perplexity nevű, MI-kereséssel foglalkozó startuppal, és közösen próbálják megvalósítani az ötletet. Sőt, talán már meg is valósították. Az új értesülések a Bloomberg jóvoltából kerültek napvilágra, az a újság úgy tudja, hogy az OpenAI keresője már akár jövő héten hétfőn, vagyis május 13-án beindulhat, éppen egy nappal azelőtt, hogy megkezdődne a Google éves fejlesztői konferenciája, az I/O. A keresőóriás várhatóan egy rakat mesterséges The post Saját keresőmotort fejleszt az OpenAI appeared first on Techlabor.
    TechLabor - 1 napja
  • Videós összehasonlítón a Samsung Galaxy S24 Ultra és a Galaxy S24+

    Igen, a címben szereplő két csúcskategóriás Android okostelefon még januárban jelent meg, de sokan vannak, akik csak most jutottak el odáig, hogy beszerezhetnek maguknak egy új készüléket. Nekik jelenthet segítséget a GSMArena által készített videós összehasonlítás, amely összeveti a két mobil fontosabb jellemzőit, így segítve a vásárlókat a választásban. Nyilván a Samsung Galaxy S24 Ultra rendelkezik a menőbb jellemzőkkel, a Corning Gorilla Armor üvegbevonattal, a titán kerettel, ugyanakkor nem biztos, hogy neked is szükséged van erre a drágább modellre. A Galaxy S24+ például kompaktabb méretekkel bír, és az alumínium ötvözetből öntött keret is legalább annyira prémium érzettel tölti el a The post Videós összehasonlítón a Samsung Galaxy S24 Ultra és a Galaxy S24+ appeared first on Techlabor.
    TechLabor - 2 napja
  • Javított üzemidővel és zajszűréssel érkezik a Huawei FreeBuds 6i

    A Huawei a minap tartott egy eseményt Dubajban, amelynek keretében laptopot, táblagépet, viselhető eszközt, okosórát egyaránt lelepleztek, és a termékáradatban ott volt a FreeBuds 6i is, ami a kínai gyártó legújabb megfizethető TWS fülhallgatója. A készülék az elődhöz a FreeBuds 5i-hez hasonló formatervet kapott, de nagyobb akkumulátorral és jobb zajszűréssel rendelkezik. A készülékkel együtt a Huawei bevezet egy új zajszűrő algoritmust, ami az Intelligent Dynamic ANC 3.0 nevet viseli. Ez monitorozza a környezeti zajokat, amelyekhez igazodva állítja be a zajszűrést. Az új fülesek egy zajszűrő kamrát is kaptak, amely képes detektálni a közép- és magas frekvenciájú hangokat, zajokat, amelyeket a The post Javított üzemidővel és zajszűréssel érkezik a Huawei FreeBuds 6i appeared first on Techlabor.
    TechLabor - 3 napja
  • Megújult dizájnnal érkezhet a OnePlus Ace 3 Pro

    A OnePlus gőzerővel készül az Ace 3 Pro leleplezésére, amelynek a jellemzői nemrég napvilágra kerültek. Digital Chat Station, a rangos ázsiai szivárogtató nem csupán a specifikációkat fedte fel, de azt is állítja, hogy a készülék teljesen új formatervvel debütálhat. A OnePlus Ace 3 Pro belsejében Snapdragon 8 Gen 3 lapkakészlet teljesíthet szolgálatot 16 GB RAM-mal és akár 1 TB háttértárral kiegészítve – állítja az ázsiai tech bennfentes. A szivárogtató azt is írja, hogy a készülék olyan formatervet kap, amely teljesen különbözni fog mindentől, amit eddig a OnePlus piacra dobott. A képrögzítő egységeket illetően nem lesz ennyire forradalmi a gyártó hozzáállása, The post Megújult dizájnnal érkezhet a OnePlus Ace 3 Pro appeared first on Techlabor.
    TechLabor - 5 napja
  • A vártnál hamarabb érkezhet az Apple hajlítható készüléke

    Egy közelmúltban napvilágra került befektetői jegyzetből azt lehet kihámozni, hogy az Apple a tervezettnél előrébb jár hajlítható képernyős készülékeinek fejlesztésével. A jelentés megerősíti több forrás korábbi megállapításait, amelyek szerint az almás gyártó egy 20,3 colos flexibilis képernyős hibrid eszközön dolgozik, amelynek érkezése után egy szintén hajlítható kijelzős iPhone is bemutatkozhat a nagyérdemű előtt. Az új információk abban ütik a régebbieket, hogy azok szerint leghamarabb 2026-ban, vagy 2027-ben készülhet el az Apple az első hajlítható készülékével. Most viszont a jegyzet alapján feltételezhető, hogy már jövőre, vagyis 2025-ben is megjelenhet ez a bizonyos eszköz. Az alkatrészellátási láncban ténykedő források infói alapján az The post A vártnál hamarabb érkezhet az Apple hajlítható készüléke appeared first on Techlabor.
    TechLabor - 6 napja
  • Közelebb került megjelenéséhez a Poco F6

    A Poco F6, amiről már egy ideje lehet hallani, még közelebb kerülhetett megjelenéséhez, mivel a thaiföldi NBTC hivatala megadta a forgalomba hozatalhoz szükséges engedélyeket a készülék számára. Az okostelefon felkerült az NBTC weboldalára a 24069PC21G modellszámmal. A modellszám alapján az okostelefon a Redmi Note 13 Turbo globális kiadása lesz. Ugyanígy volt a Poco F5 esetében is, ami meg a Redmi Note 12 Turbo nemzetközi változataként vált ismerté. A gyártó egyelőre még nem osztott meg hivatalos információkat az F6 kapcsán, így kénytelenek vagyunk a szivárogtatók előrejelzéseire és értesüléseire hagyatkozni. A bennfentesek úgy tudják, hogy az okostelefon belsejében Snapdragon 8s Gen 3 The post Közelebb került megjelenéséhez a Poco F6 appeared first on Techlabor.
    TechLabor - 8 napja
  • Június 6-án jön az Assassin’s Creed Mirage iPhone-ra és iPad-re

    Az Ubisoft bejelentette, hogy az Assassin’s Creed Mirage június 6-án elérhetővé válik iPhone-ra és iPad-re. Büszkén jelentjük be, hogy az Ubisoft Sofiának volt szerencséje és lehetősége az Assassin’s Creed Mirage-t iPhone-ra és iPad-ra is eljutatni. Csapataink keményen dolgoztak azon, hogy a játék irányítását az érintő képernyőköz igazítsák, hogy intuitív, kényelmes és magával ragadó játékélményt nyújtsanak. A fenti idézet a vállalat LinkedIn bejegyzéséből származik. Az idestova, két évtizede futó Assassin’s Creed széria legújabb része a Mirage. A játék először tavaly októberben jelent meg konzolokra és PC-kre. A Mirage az első olyan játék, amely a fősodorból származik, és mobilos portot kapott. A játékot The post Június 6-án jön az Assassin’s Creed Mirage iPhone-ra és iPad-re appeared first on Techlabor.
    TechLabor - 9 napja
  • Eredeti PC szoftverek áron alul: Windows és Office kiárusítás, élethosszig tartó licencek

    Meguntad, hogy nem eredeti a Windows a gépeden, esetleg szeretnéd beszerezni a teljes Office szoftvercsomagot? Ezek a szoftverek dobozos formában egy vagyonba kerülnek, de a szoftverkulcsot megvásárolva most töredék áron lehet beszerezni őket megbízható helyről. Általában egy számítógépre aktiválhatók, de utána élethosszig használhatók. A telepítőt közvetlenül a Microsoft oldaláról lehet letölteni, és aktiválás után már tudod is használni a programokat mindenféle korlátozás nélkül. A Godeal24 webáruház csapata szoftver vásárt tart, amelynek keretein belül jelentős kedvezményeket találhatunk, érdemes végig böngészni a kínálatot. A Godeal24.com egy nemzetközi weboldal, amely játék- és szoftverkulcsokat árul. Rengetegen vásárolnak tőlük a világ minden tájáról, és az ügyfelek 0-24-es támogatást The post Eredeti PC szoftverek áron alul: Windows és Office kiárusítás, élethosszig tartó licencek appeared first on Techlabor.
    TechLabor - 10 napja
  • Nem az M3 chip kerül majd az új iPad Pro modellekbe

    Ha minden szerencsésen alakul, az Apple május 7-én mutatja be legújabb iPad-jait. A legérdekesebb újdonságok nyilván az újgenerációs iPad Pro-k lesznek, amelyek a megszokott módon kétféle méretben érkeznek. Eddig nagyjából mindenki úgy vélte, hogy a készülékek meghajtásáról az M3 lapkakészlet gondoskodik majd, de a legfrissebb értesülések szerint ez mégsem így lesz. Mark Gurman, a Bloomberg újságírója úgy tudja, hogy az M3 chipset helyett az Apple kapásból az M4 lapkára fog váltani az új iPad Pro modellek esetében. Az almás gyártó házon belül fejlesztett chipsetének említett generációja még nem mutatkozott be hivatalosan, de Gurman ezzel kapcsolatban is megosztott velünk néhány információt The post Nem az M3 chip kerül majd az új iPad Pro modellekbe appeared first on Techlabor.
    TechLabor - 12 napja
  • Kiderült a Sony Xperia 1 VI várható ára

    A Sony következő zászlóshajó okostelefonját május 17-én fogják bemutatni, és ahogyan egyre közelebb kerülünk a jeles eseményhez, úgy tudunk meg többet az Xperia 1 VI jellemzőiről, illetve jelen esetben a várható árról. Az okostelefon meglepő módon olcsóbb lehet, mint elődje, legalábbis egy piacon mindenképpen. A készülék sokban fog különbözni elődjétől, például dobni fogja az Xperia zászlóshajókat eddig egyedivé varázsoló 4K felbontást, illetve a különleges 21:9 képarányt, amelyet egy hagyományosabb kialakításra cserél a japán gyártó. A legfrissebb hírek szerint a mobil a tajvani piacon kevesebbe fog kerülni, mint elődje, és nagyjából 1124 dollárért, vagyis cirka 446 ezer forintért fogják értékesíteni, a The post Kiderült a Sony Xperia 1 VI várható ára appeared first on Techlabor.
    TechLabor - 12 napja
C

Telefon gyorskereső


▲ hirdetés  ▲ hirdetés

Olvasói vélemények

  • HTC Desire
    A telefont teljesen jól lehet használni a mindennapi életben, de a belső rom nagysága...
    Tovább...
  •  
  • Nokia Lumia 820
    Kifejezetten jó.Nagyon gyors,kiváló fénykép,videó készíthető vele.A térképek pedig már...
    Tovább...
  •  
  • Blackberry 9300 Curve
    Nagyon jó kis készülék, az optikai joystick szenzációs. Ha megszokod a menüjét, baromi...
    Tovább...
  •  

▲ hirdetés
 ▲ hirdetés